Bajatović: Italijani zainteresovani za Agroživ

Strateški partner

Bajatović: Italijani zainteresovani za Agroživ

InfoBiz -
Godišnji promet firme iz Italije iznosi više od milijardu evra. Pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom Agroživa očekuju za dve do tri nedelje, naveo je prvi čovek Srbijagasa

ZRENJANIN - Kompanija Agroživ mogla bi uskoro da dobije novog strateškog partnera, najvećeg proizvođača mesa u Italiji čiji je godišnji promet preko milijardu evra, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

"Srbijagas, kao sto stopostotni vlasnik Agroživa, neće dozvoliti da ta kompanija, posle godinu i po uspešnog održavanja proizvodnje, sada, pod pristiskom određenih lobija, ostane bez mogućnosti da uđe u investicioni ciklus", rekao je Bajatović za zrenjaninsku televiziju "Santos".

Bajatović je istakao da će, zajedno sa rukovodstvom te kompanije, "stvari dovesti u red", a da se pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom Agroživa očekuju za dve do tri nedelje.

Agroživ je 2010. godine zbog velikih dugova postao vlasništvo Srbijagasa. Pre toga poslovao je sa tridesetak povezanih i zavisnih društava, u kojima su bili svi potrebni proizvodni kapaciteti. Posle pokretanja stečajnog postupka Agroživ je, na osnovu zaključenih ugovora o zakupu sa stečajnim upravnicima, nastavio korišćenje proizvodnih kapaciteta koji su ostali u vlasništvu društava u stečaju.

Najavljena prodaja dela stečajne imovine zavisnih preduzeća, najpre Živinoplusa, u čijem sastavu je više farmi, inkubator i reprocentar, pretila je Agroživu da ostane bez najvažnije karike u proizvodnom procesu, pa je Vlada Srbija odložila prodaju. Očekuje se da će nakon pronalaženja strateškog partnera za Agroživ i imovina svih zavisnih preduzeća biti uključena u imovinu te kompanije.

U Agroživu u Žitištu trenutno je zaposleno oko 1.300 radnika. Prošle godina kompanija je imala prihod od oko 50 miliona evra, dvostruko više nego u 2011. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track