Dačić: Gorenje jedan od najvećih investitora u Srbiji

Završena poseta Sloveniji

Dačić: Gorenje jedan od najvećih investitora u Srbiji

InfoBiz -
Premijer Srbije očekuje da će Gorenje dobiti status domaćeg proizvođača, koji može koristiti srpski bescarinski režim
1 / 5

VELENJE - Premijer Srbije Ivica Dačić danas je posetio sedište Gorenja u Velenju i istakao da je ta kompanija jedan od najvećih investitora u Srbiju.

Završavajući dvodnevnu posetu Sloveniji, Dačić je rekao da očekuje da će Gorenje u Srbiji dobiti status domaćeg proizvođača, koji može koristiti srpski bescarinski režim.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je naglasio da je Srbija, pored Slovenije, najvažnija proizvodna lokacija njegove firme, kao i da je Gorenje u Srbiji veoma dobro primljeno.

On je rekao da su značajni podsticaji koje Vlada Srbije daje investitorima za zapošljavanje novih radnika, do 10.000 evra po jednom radnom mestu.

Gorenje u Srbiji trenutno zapošljava 1.300 radnika, a planira da iduće godine zaposli još 500 radnika.

Razgovor sa slovenačkim menadžerima

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je u razgovoru sa predstavnicima Udruženja Menadžer istakao da podržava regionalno privredno povezivanje. Članovi tog udruženja su Dačića upoznali sa iskustvima slovenačkih privrednika u Srbiji.Ukazali su na teškoće zbog nestabilnosti dinara, carina za uvoz nekih proizvoda, kao i nediscipline u izmirivanju obaveza, propisa o ograničavanju trgovačkih marži i nerešenih pitanja vezanih za povraćaj nepokretnosti slovenačkih preduzeća.Dačić je rekao da podržava inicijativu o regionalnom okupljaju privrednika i predsednika država "Samit 100" i prihvatio je poziv da na narednom takvom susretu učestvuju i predstavnici vlade. Premijer Srbije će posetom firmi Gorenje iz Velenja završiti zvaničnu dvodnevnu posetu Sloveniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja