Šeici donose tehnologiju navodnjavanja

Goran Knežević

Šeici donose tehnologiju navodnjavanja

InfoBiz -
Jedan od naših strateških ciljeva je da agrarni budžet bude pet odsto ukupnog budžeta Srbije i to ćemo ostvariti 2014. godine, siguran je ministar poljoprivrede

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je danas da je vlada imala takta i želju da omogući stimulisanje poljoprivredne proizvodnje i najavio skoro donošenje zakona o podsticajima u poljoprivredi.

"Imamo toliko novca koliko možemo da se pružimo pošto je cilj ove vlade da prepolovi deficit koji je bio više od šest odsto i u raspodeli tog novca svi u vladi su imali takta i dovoljno želje da energetici i poljoprivredi, gde Srbija ima možda i najveće resurse, omogući da se stimulišu proizvođači", rekao je Kneževi.

"Jedan od naših strateških ciljeva je da agrarni budžet bude pet odsto ukupnog budžeta Srbije i to ćemo ostvariti 2014. godine. Siguran sam u to", poručio je Knežević.

Knežević je napomenuo da je jedna od velikih zamerki Evropske komisije bila da su do sada mere u poljoprivredi bile ad-hok i često menjane pa čak i dva-tri puta godišnje.

"Naš cilj je bio da napravimo jedan ambijent koji bi bio prepoznatljiv za poljoprivredne proizvođače", rekao je Knežević i podsetio da je jedna od prvih stvari koje je Ministarstvo poljoprivrede uradilo predlog zakona o podsticajima u privredi za koji se nada da će već u decembru biti usvojen zajedno sa budžetom Srbije. Poljoprivredni proizvođači će time imati predvidiv ambijent i moći će da prilagode svoju proizvodnju i znaće koju politiku država vodi u agraru.

On je najavio da će početi da se rešava i problem navodnjavanja i dodao da će najveći deo od investicija predviđenih agrarnim budžetom otići upravo za te namene.

Govoreći o interesovanju nekih kompanija iz Abu Dabija da ulažu u poljoprivredni sektor u Srbiji, Knežević je rekao da je naša ideja bila ulaganje u zalivne sisteme i pomoć poljoprivrednim firmama u restrukturiranju. Knežević je rekao da država od tih firmi u stečaju nema nikakve koristi te da je ideja bila da domaće i strane firme, među kojima i iz UAE, kupe deo vlasništva u tim firmama i počnu da rade posao.

"Oni zemlju ne mogu odneti iz Srbije, oni će doneti tehnologiju, uložiti ogromna sredstva u zalivne sisteme i sigurno pomoći da se agrar razvije što bolje", objasnio je Knežević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track