ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ U NOVOM SADU: U novembru ćemo u Banatskom Dvoru imati 750 miliona kubika gasa i 163 miliona u Mađarskoj
Foto: Ana Paunković

ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ U NOVOM SADU: U novembru ćemo u Banatskom Dvoru imati 750 miliona kubika gasa i 163 miliona u Mađarskoj

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je sedište „Srbijagasa“, tokom posete Novom Sadu, i sa direktorom Dušanom Bajatovićem razgovarala o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor u prisustvu Alekseja Aleksejeva, direktora „Gastransa“, kao i o spremnosti za grejnu sezonu.

U vezi sa proširenjem podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor ministarka je istakla je strateški interes Srbije da ima skladišta gasa na svojoj teritoriji.

Očekujem da imamo kapacitete skladištenja od 1,5 milijardi kubika gasa u Banatskom Dvoru do kraja 2026. godine što će krucijalno doprineti energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednih 25 godina, kazala je ona.

Đedović Handanović je navela da su skladišta gasa dobro zapunjena i u Srbiji i u Mađarskoj, kao i da su dogovorene dodatne isporuke iz Azerbejdžana.

- U novembru ćemo u Banatskom Dvoru imati 750 miliona kubika gasa i 163 miliona u Mađarskoj. Obezbedili smo i dodatne količine iz Azerbejdžana, koje ćemo povlačiti u skladu sa potrebama, a dogovor ćemo uskoro ozvaničiti - navela je ministarka.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović istakao da se projekat proširenja Banatskog Dvora razvija planiranom dinamikom, da je definisana i poručena oprema, kao i da je dobijena građevinska dozvola. Proširenjem skladišta podzemnog gasa ostvariće se bezbednosni, tehnički, kao i ciljevi proizvodnje gasa.

Sastanku su prisustvovali Sergej Tregub, direktor PSG Banatski dvor, Dragiša Martinović, finansijski direktor „Gastransa“, Saša Ilić, komercijalni direktor PSG Banatski Dvor i Jovica Budimir, izvršni direktor za investicije „Srbijagasa".

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja