NEMA VIŠE ZABRANE NUKLEARKI: Novim zakonom omogućuje se kompanijama da prave sopstevnu struju
Foto: Kineska medijska grupa

NEMA VIŠE ZABRANE NUKLEARKI: Novim zakonom omogućuje se kompanijama da prave sopstevnu struju

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će izmenama Zakona o energetici, ukoliko se usvoje u Skupštini Srbije, prestati da važi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

Ona je, na otvaranju Javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici u Privrednoj komori Srbije (PKS) ;rekla da se istovremeno uređuju i glavni koraci u potencijalnoj mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji na osnovu smernica Međunarodne agencije za atomsku energiju.

- Danas imamo apsolutno sve zakonske preduslove i za naše naučne institute i za visokoobrazovne institucije da se bavimo i analizama, ali i naučnim istraživanjima nuklearne energije. Mi smo to i želeli da ojačamo upravo potpisivanjem memoranduma o saradnji sa 20 visokoobrazovnih institucija i institua i sa pet relevantnih ministarstava, da bi jačali potencijale stručne, naučne, kadrovske, ljudske koji će nam u budućnosti biti potrebni, ukoliko se ove odluke donesu - rekla je ona.

Koraci koje propisuje Međunarodna agencija za atomsku energiju u slučaju razvoja nuklearne energije u jednoj zemlji uključuju tri stvari - ispitivanje opravdanosti pristupa razvoju nuklearne energije, što podrazumeva analizu tehničko-tehnoloških, pravnih, ekonomskih, finansijskih i drugih zahteva i izradu neophodnih analiza i informisanja javnosti.

Osim toga, propisane su i sveobuhvatne analize i izrade mape puta za sprovođenje programa nuklearne energije, zaključeno sa izradom strategije mirnodobske primene nuklearne energije i projektovanje, izgradnja nuklearnih elektrana i početak proizvodnje energije.

- Podsetila bih da je od trenutka donošenja prvih informisanih odluka do puštanja u rad potrebno najmanje deset godina, a naš zadatak jeste da planiramo odgovorno i da se pripremamo da bismo bili energetski bezbedni za 10 ili 20 godina - rekla je ona.

Dodala je da će u Srbiji narednih godina biti smanjena proizvodnja električne energije iz uglja, a povećane potrebe za energijom, pre svega zbog očekivanog rasta industrije, IT sektora, ali i razvoja veštačke inteligencije.

Izmene i dopune Zakona o energetici, kada budu usvojene, trasiraće energetsku budućnost i sigurnost Srbije i omogućiti novi ciklus investiranja u energetski sektor i privredu, izjavio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS).

- I zato je pred nama zajednički zadatak, a to je bitka protiv neznanja. To je suštinski važno za celu privredu - istakao je Čadež na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici u PKS, a koja je počela 21. avgusta i traje do 10. septembra ove godine.

- Ljudi imaju strah od promena, ali do sada je svaka tehnološka inovacija dovodila do pozitivnijeg sveta u kojem živimo. Na nama je da to objašnjavamo i na tome radimo, i da strahove pokušavamo da racionalno činjenicama objasnimo i pojasnimo - poručio je Čadež.

Marko Čadež
foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Čadež je naglasio da se ceo svet, pa i Srbija, nalaze na prekretnici kada je u pitanju energetska bezbednost i snabdevanje energijom.

- Ovaj zakon treba da doprinese energetskoj sigurnosti i to ne samo u bliskoj budućnosti, već i da na osnovu najboljih rešenja damo odgovore na pitanja koja će biti ključna za našu državu i građane, u decenijama pred nama. Rešenja koja su predložena jesu utoliko značajnija jer se ne bave samo trenutnim energetskim problemima, već trasiraju na jako dobar način energetsku budućnost i sigurnost Srbije - rekao je Čadež.

Izmenama i dopunama Zakona bi se posle tri i po decenije, dodaje Čadež, ukinuo moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana, što otvara mogućnost za korišćenje nuklearne energije, kao još jednog izvora za proizvodnju električne energije i rastućih potreba za električnom energijom nakon 2040. godine.

Potražnja za električnom energijom će rasti, kaže Čadež, imajući u vidu procese digitalizacije u narednim godinama.

- Izmenama i dopunama Zakona otvara se i novi ciklus investiranja u energetske delatnosti, što posmatrano iz ugla privrede i ekonomije u celini, postaje veoma važno kada se zna da Srbija i druge zapadnobalkanske zemlje, između četvrtine i trećine potrebnih energenata uvoze, i da je našim manje energetski efikasnim kompanijama potrebno oko 50 odsto više energije nego kompanijama u zemljama EU - naveo je predsednik PKS.

Izmene Zakona će, dodaje, omogućiti da kompanije postanu energetski efikasne i učestvuju u proizvodnji električne energije.

Novina za firme iz svih industrija je da kompanije koje imaju potencijal i investiraju u čistu tehnologiju i zelenu energiju za svoje potrebe, izmenama zakona dobile bi mogućnost da viškove električne energije iz sopstvene proizvodnje ponude na otvorenom tržištu, samostalno ili posredstvom agregatora, objasnio je Čadež.

biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja