POZNATI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA OTPUŠTA RADNIKE U KINI! Tri fabrike pauziraju kako bi se smanjile zalihe, a 2.000 radnika na ledu
Foto: Richard Pohle / News Licensing / Profimedia

PAZI SAD

POZNATI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA OTPUŠTA RADNIKE U KINI! Tri fabrike pauziraju kako bi se smanjile zalihe, a 2.000 radnika na ledu

InfoBiz -

Honda Motor Company smanjuje broj radnih mesta i pauzirala je proizvodnju u tri svoje fabrike u Kini, jer nastoji da umanji zalihe dok radi na široj promeni nove strategije na najvećem svetskom tržištu automobila.

Japanski proizvođač automobila ponudio je pakete za otpuštanje za više od 2.000 radnika u svom zajedničkom preduzeću sa kineskom državnom Dongfeng Motor Group Company, prema izveštajima lokalnih medija.

- "Optimizacija osoblja" je deo strategije da se obezbedi održivo poslovanje i ubrza prelazak na električna vozila - saopštilo je zajedničko preduzeće Dongfeng Honda u izjavi putem društvenih medija u utorak.

Proizvodnja u tri kineske fabrike obustavljena je na oko dve nedelje od 26. avgusta da bi se smanjile zalihe, navela je Honda u saopštenju agenciji Bloomberg.

Honda, promocija, Honda CR-V
foto: kurir.rs/Produkcija AUTO

Honda je odbila da komentariše najavljena otpuštanja, dok Dongfeng nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Brza tranzicija automobilske industrije ka električnim vozilima i žestoka konkurencija u Kini naštetili su prodaji i zaradi stranih proizvođača automobila, uključujući japanske, američke i nemačke. Hondina prodaja u Kini je pala za 21,48% u prvoj polovini 2024.

Da bi krenula ka elektrifikaciji, Honda će smanjiti proizvodnju automobila na benzin. Japanski proizvođač automobila takođe ima još jedno zajedničko preduzeće sa Guangzhou automobilskom grupom, koja je takođe smanjila broj radnika ranije ove godine, navode kineski mediji.

Kurir.rs/Ekapija/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja