UVODI SE POREZ ZA OVU VRSTU AUTOMOBILA? Evo koliko novca bi građani mogli da izdvoje - Za ove pare neki kupuju nova kola!
Foto: Shutterstock, Ilustracija

UVODI SE POREZ ZA OVU VRSTU AUTOMOBILA? Evo koliko novca bi građani mogli da izdvoje - Za ove pare neki kupuju nova kola!

Novčanik -

U Nemačkoj se pojavio predlog o uvođenju poreza na vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Ako bude prihvaćen, vozači te vrste vozila trebali bi platiti 2.000 evra poreza.

Oko ovog se pitanja pokrenula rasprava. Ovaj potez ima za cilj da električne automobile učini privlačnijim, ali ističe se kako motori s unutrašnjim sagorevanjem imaju određene prednosti.

Predlog o uvođenju poreza došao je od Borisa Palmera, gradonačelnika Tibingena. On se zalaže za porez prema kojem bi građani morali da plate dodatnih 2.000 evra ako kupe motor s unutrašnjim sagorevanjem. Taj bi se prihod trebao uložiti u promociju e-mobilnosti u Nemačkoj.

Palmer, naime, pokušava da kupovinu električnih automobila učini privlačnijom. S obzirom na to da se kao prednost motora sa unutrašnjim sagorevanjem ističu domet i niži troškovi nabavke, dodatni troškovi mogli bi biti veliko opterećenje za one koji se na te faktore oslanjanju.

biznis.kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track