SADA NA TAPETU I MLEČNI PROIZVODI: Peking zaoštrava trgovinski spor s Briselom posle uvođenja dodatnih nameta
Foto: Profimedia

Kina pokreće novu istragu o robi iz EU kao odgovor na carinu za električna vozila

SADA NA TAPETU I MLEČNI PROIZVODI: Peking zaoštrava trgovinski spor s Briselom posle uvođenja dodatnih nameta

InfoBiz -

U najnovijoj eskalaciji trgovinskog spora sa EU, Kina pokreće antidamping istragu o mlečnim proizvodima koji se uvoze iz Evrope. Istraga je usledila dan nakon što je evropska komisija objavila niz dodatnih nameta na uvoz električnih vozila iz Kine, uprkos protivljenju Pekinga.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da je istraga o uvozu mlečnih proizvoda iz EU podstaknuta pritužbama domaćih proizvođača na evropske subvencije. Prema saopštenju, istraga će obuhvatiti "određene proizvode", uključujući kremove i sireve. Ovaj potez predstavlja dosad najsnažniju odmazdu Pekinga za briselske carine na električna vozila. Kina je već pokrenula antidamping istrage o uvozu francuskog konjaka i svinjskog mesa iz EU i uložila žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

električna vozila, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Glavni diplomata bloka Đuzep Borelj izjavio je na jednom događaju u Španiji ove nedelje da EU "ne sme biti naivna", ali da je trgovinski rat možda... neizbežan. Evropska komisija je saopštila da je Brisel primio k znanju odluku Kine da pokrene istragu o subvencijama koje zemlje članice EU daju za određene mlečne proizvode i da će veoma pažljivo analizirati proceduru.

- Komisija će čvrsto braniti interese mlekarske industrije EU i intervenisati po potrebi kako bi osigurala da istraga bude vođena u potpunosti u skladu s relevantnim pravilima STO - navodi se u saopštenju.

Privredna komora Evropske unije u Kini saopštila je da postupak Pekinga ne treba smatrati iznenađenjem.

- Nažalost, kada jedna vlada primeni instrumente zaštite trgovine, druga strana sve češće odgovara manje-više istom merom - saopštila je komora, izražavajući nadu da će istraga biti vođena pošteno i transparentno.

Prema trgovinskim podacima Evropske komisije, vrednost izvoza mlečnih proizvoda iz Evrope u Kinu procenjena je prošle godine na oko 1,8 milijardi evra, što je pad u odnosu na dve milijarde evra prethodne godine, a taj izvoz je činio oko 9,5 odsto ukupnog izvoza mlečnih proizvoda iz EU. Kineski državni organi u oblasti mlekarske industrije tvrde da su mlečni proizvodi uvezeni iz EU imali koristi od ukupno 20 programa subvencija. Nemačka je najveći proizvođač mleka, putera i sira u bloku, a sledi je Francuska.

električna vozila, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Tržišni udeo uvoznih proizvoda na kineskom tržištu formula za bebe, gde je konkurencija povećana, a propisi pooštreni, pao je sa 51 odsto u 2019. na 44 procenta u 2023. godini, pokazali su podaci holandske banke Rabobank.

Pad nataliteta u Kini takođe je primorao domaće i strane kompanije da se okrenu novim proizvodima na ovom tržištu, kao što su oni namenjeni starijim potrošačima. Uvoz mleka u prahu i tečnog mleka je takođe opao ove godine zbog veće domaće proizvodnje, pokazale su procene američkog ministarstva poljoprivrede u maju.

- Rast proizvodnje sirovog mleka nastavlja da nadmašuje potrošnju, čime se stvara prekomerna ponuda na kineskom tržištu - navodi se u izveštaju.

biznis.kurir.rs/FT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja