MOŽE LI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA BITI BOLJI ŠEF OD ČOVEKA? Trećina anektiranih smatra da AI može biti pošteniji i nepristrasniji
Foto: Shutterstock

MOŽE LI VEŠTAČKA INTELIGENCIJA BITI BOLJI ŠEF OD ČOVEKA? Trećina anektiranih smatra da AI može biti pošteniji i nepristrasniji

InfoBiz -

Prema rezultatima novog istraživanja „Uzbuđenje, sujeverje i velika nesigurnost-Kako se globalni potrošači uključuju u digitalni svet“, veštačka inteligencija postaje novi član društva

Studija je takođe otkrila da veštačka inteligencija preuzima nove uloge u oblastima gde može da bude uspešna i stekne poverenje ljudi. Trećina ispitanika (34 odsto) veruje da veštačka inteligencija može biti bolji lider od ljudi zbog svoje nepristrasnosti.

Velika većina (57 procenata ) spremna je da koristi veštačku inteligenciju da bi efikasnije vodila svoj svakodnevni život, a 31 odsto bi koristilo veštačku inteligenciju da im pomogne pri odabiru pravog partnera na aplikaciji za upoznavanje.

U svetlu brzog napretka veštačke inteligencije, kompanija „Kasperski” je sprovela detaljnu studiju kako bi istražila trenutne nivoe poverenja u veštačku inteligenciju. Studija ispituje njene uloge od rukovodećih pozicija u kompanijama do pomaganja u donošenju značajnih životnih odluka. Prema studiji, ispitanici vide veštačku inteligenciju kao člana svog tima na poslu, ali i kao menadžera – 34 odsto veruje da veštačka inteligencija može biti pošteniji šef od ljudskog bića.

Posao, šef, Otkaz, Mobing
foto: Shutterstock

Još jedna oblast u kojoj veštačka inteligecnija AI može da igra aktivnu ulogu je obrazovanje. Skoro polovina ispitanika (47 dosto) predviđa da će se deca u bliskoj budućnosti podučavati kroz virtuelno iskustvo i Metaverse. Polovina svih potrošača (50 odsto) veruje da je veštačka inteligencija već postala nezaobilazan deo njihovih života, a 43 procenta ima pozitivan pogled na njen potencijal da donese mnoge uzbudljive mogućnosti i unapredi budućnost za sve.

Većina ispitanika priznaje da AI ima sposobnosti u kreativnim oblastima – 62 odsto veruje da je AI kredibilan proizvođač umetničkih dela. Veštačka inteligencija se takođe može smatrati pouzdanim saputnikom i pomoćnikom u svakodnevnom životu. Više od polovine ispitanika (57 odto) bi želelo da koristi veštačku inteligenciju za efikasnije vođenje svog svakodnevnog života.

Skoro polovina anketiranih (48 odsto) je spremna da koristi AI četbot za razgovore na mreži a 31 procenat bi ga koristilo da im pomogne da pronađu pravog partnera na aplikaciji za upoznavanje. Čak 48 odsto veruje da će se ljudski odnosi promeniti zbog uticaja veštačke inteligencije ako virtuelni likovi počnu da zamenjuju partnere iz stvarnog života.

Međutim, ovaj napredak takođe donosi neočekivane rizike i sofisticirane pretnje, počevši od preteranog oslanjanja - prevelikog poverenja u savete veštačke inteligencije - do fišinga generisanog veštačkom inteligencijom, i krađe identiteta. Ovo su izazovi sa kojima bi trebalo da se pozabavimo na više nivoa, kaže Dragan Davidović, generalni direktor kompanije „Kaspersky” za istočnu Evropu.

Kako bi se korisnici zaštitili od pretnji koje pokreće veštačka inteligencija, kompanija predlaže- da se instalira pouzdano rešenje za sajber bezbednost koje može da ponudi zaštitu od fišinga poboljšanog veštačkom inteligencijom otkrivanjem zlonamernih stranica i sprečavanjem interakcije sa njima. Takvo rešenje će pomoći u identifikaciji i blokiranju prevarnih imejlova i veb stranica koje imaju za cilj da ukradu lične podatke.

Kurir.rs/Politika/Prenela S. Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track