AGONIJA NAJVEĆEG EVROPSKOG VETROPARKA: Bankrot im sve bliži, a vlasnici završili na crnoj listi zbog smelosti da ovo urade!
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

AGONIJA NAJVEĆEG EVROPSKOG VETROPARKA: Bankrot im sve bliži, a vlasnici završili na crnoj listi zbog smelosti da ovo urade!

InfoBiz -

Najveća evropska vetroelektrana Markbygden Ett zatražila je na nadležnom švedskom sudu postupak restrukturiranja duga kako bi izbegla bankrot zbog napravljenog gubitka od 322 miliona evra, izvestila je novinska kuća Affärs Världen.

Iako su švedski osnivači Markbygden Etta 75 odsto vlasništva u tom vetroparku pre šest godina prodali kineskoj poslovnoj grupaciji CGN, ni promena vlasnika nije urodila stabilizacijom poslovanja.

- Markbygd Ett već se nekoliko godina bori s finansijskim problemima. Između 2017. i 2023. vetroelektrana je ostvarila neto marginu gubitka u poslovanju od minus 193 odsto - napominje Affärs Världen.

Restrukturiranje u sudskoj proceduri je postupak u Švedskoj koji firmama u finansijskim poteškoćama omogućuje restrukturiranje svojih dugova i poslovanja pod nadzorom suda kako bi izbegli bankrot i nastavili s radom.

Spomenuti vetropark nalazi se u blizini grada Pitee, a sastoji se od 179 vetroturbina. Sagrađen je 2002. uz finansijsku pomoć Evropske investicijske banke (EIB).

Vetropark
foto: Rojters

Prema podacima Affärs Världena, EIB je osnivačima vetroparka pozajmio 174 miliona evra, dok je Evropski fond za strateška ulaganja (EFSI), naslonjen na proračun Evropske unije, jamčio za povrat kredita. Isti izvor procenjuje da postoji izloženost EU prema mogućem bankrotu Markbygden Etta.

Nepovoljni ugovori

Uprava Markbygd Etta, napominje švedski medij, navela je nepovoljne ugovore o kupovini električne energije (PPA) kao glavni uzrok gubitaka.

- PPA su dugoročni ugovori između proizvođača, odnosno prodavača električne energije i kupaca električne energije, koji obično traju 10 do 20 godina. Oni služe za pružanje finansijske sigurnosti nositeljima projekata i investitorima. Cene, međutim, idu od vrlo visokih do neobično niskih s vremena na vreme. Negativne cene postale su sve učestalije u 2023. - prenosi delove poslovnog izveštaja Markbygd Etta spomenuti portal.

Ukazuje i na nepovoljnu korelaciju između jakih vetrova i niskih tržišnih cena, što, zaključuje Markbygd Ett, znači da su cene uopšteno niže u satima kada energija vetra proizvodi najviše električne energije i negativno utiče na prihode firme.

Vetropark, Vetrenjače
foto: Shutterstock

Prema godišnjem izveštaju za 2023, objavljenom u julu, Markbygd Ett ostvario je gubitak od 157 miliona evra, uglavnom zbog toga, pojašnjava Affärs Världen, što je morao da kupuje zamensku električnu energiju na tržištu kako bi ispunio svoje obaveze prema norveškoj energetskoj firmi Hydro u trenucima kada njihove turbine nisu proizvodile dovoljno energije.

- S druge strane, vetroelektrana je povremeno morala prodavati energiju proizvedenu vetrom po niskim cenama, pa su i prihodi bili niski - dodaje se.

Osim vetroparka pokraj Pitee, Markbygden Ett raspolaže s ukupno 390 vetroturbina u Švedskoj, u sedam različitih postrojenja. Većinski vlasnik Markbygdena, kineski CGN, napominje švedski portal, stavljen je na crnu listu u Sjedinjenim Američkim Državama nakon optužbi za nuklearnu špijunažu.

BiznisKurir/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track