VELIKA SRPSKA KOMPANIJA DO KRAJA GODINE OČEKUJE PRIHOD OD MILIJARDU €! Samo u prvom tromesečju zaradili više od 450 miliona €
Foto: Promo

VELIKA SRPSKA KOMPANIJA DO KRAJA GODINE OČEKUJE PRIHOD OD MILIJARDU €! Samo u prvom tromesečju zaradili više od 450 miliona €

InfoBiz -

U prvom polugodištu 2024. godine kompanije iz sastava Delta Holdinga ostvarile su 467 miliona evra prihoda, što je skoro 50 miliona više u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja rast od 11,2 odsto.

U istom polugodištu ostvaren je EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) od 44,2 miliona evra, ili 13.8 procenata više u odnosu na isti period 2023. godine. Kompanija planira da ovim tempom do kraja godine ostvari rekordne prihode, koji će prvi put preći milijardu evra (1.032 miliona), što je za 20 odsto više u odnosu na 2023. godinu. Očekuje se ostvarenje EBITDA na godišnjem nivou od 107 miliona evra, što predstavlja rast od 29 procenata.

Odličan rezultat Delta Holdinga u prvih šest meseci postignut je u najvećoj meri zahvaljujući izvanrednom rastu u distribuciji, proizvodnji, real estate-u i hotelskom biznisu. Delta Auto Grupa imala je rast prihoda od 27 odsto. Svi brendovi Delta Auto Grupe beleže značajan rast u prodaji, a posebno se ističe BMW kao apsolutni tržišni lider u premium segmentu.

Prihodi DMD Srbija za prvih šest meseci veći su za 21 odsto nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast postigli su i biznisi u oblasti agrara, posebno agrodistribucija i stočarska proizvodnja, dok je proizvodnja hrane i pića ostvarila ukupan rast prihoda od 11 procenata.

Sava Centar
foto: Jakov Simović/Promo

Delta Real Estate ostvario je rast prihoda od 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Otvaranjem čuvene Plave dvorane 3. septembra završavaju se obimni radovi na rekonstrukciji Sava Centra. Započet je i novi investicioni ciklus koji će obuhvatiti tri projekta: Delta District, Delta Iron i Delta Land. Usled kontinuiranih investicija u renoviranje hotela, razvoj sadržaja i usluga, kao i većeg zauzeća sva četiri hotela koja posluju u okviru Deltinog sistema (Crowne Plaza, Radisson Old Mill, Indigo, InterContinental Ljubljana), ostvarili su značajan ukupan rast prihoda od 46 odsto.

Najavljeno je i dalje ulaganje u razvoj hotelskog biznisa, a u susret EXPO 2027 očekuje se izgradnja prestižnog hotela InterContinental Beograd u okviru kompleksa Delta District.

U prvoj polovini 2024.godine, Ananas se pozicionirao kao lider na e-commerce tržištu – sa preko 500 hiljada proizvoda u asortimanu, 1.100 partnera i višemilionskom posetom platformi. Ananas je otvorio najmoderniji e-fulfillment centar u ovom delu Evrope u Novoj Pazovi. Ananas otvara dva nova tržišta u regionu - Crna Gora i BIH do kraja leta.

Početkom jula Delta Holding je objavio petnaesti po redu godišnji izveštaj o održivom poslovanju, u skladu sa međunarodno priznatom metodologijom Global Reporting Initiative (GRI). Korišćenjem obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana i postrojenja na biomasu, članice Delta Holdinga u 2023. godini smanjile su emisiju CO2 za 30 hiljada tona. Kompanija investira u inovativne tehnologije, zelenu gradnju, obnovljive izvore energiju, kao i razvoj ljudi i usvajanje novih znanja primenom veštačke inteligencije.

Biznis.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja