RADNICI IMAJU PRAVO NA 5 DANA PLAĆENOG ODSUSTVA U OVIM SLUČAJEVIMA: Mnogi sumnjičavi - Da li mi se tada skida od odmora?
Foto: Shutterstock

RADNICI IMAJU PRAVO NA 5 DANA PLAĆENOG ODSUSTVA U OVIM SLUČAJEVIMA: Mnogi sumnjičavi - Da li mi se tada skida od odmora?

InfoBiz -

Tokom glavne sezone godišnjeg odmora, mnogi radnici se pitaju da li pored tih dana koji im sleduju imaju još neki dan na raspolaganju, što je pokušao da im objasni pravnik Milan Predojević, u video-snimku sa TikToka, na kanalu Infostuda.

Mnoge zanima da li zaposlenom pripada pet dana plaćenog odsustva za svaki slučaj sklapanja braka, porođaja supruge ili teže bolesti nekog člana uže porodice.

- Zakon o radu definiše da se za svaki od slučajeva za koje je vezano plaćeno odsustvo mora odrediti do pet radnih slobodnih dana za zaposlenog - navodi on.

On dodaje da to svaki poslodavac određuje svojim aktom, tj. kolektivnim ugovorom ili Pravilnikom o radu, ali i Ugovorom o radu.

- Prema tome poslodavac je dužan da za svaki od ovih odsustava obezbedi plaćeno odsustvo, ali on sa zaposlenim utvrđuje koliko će to radnih dana da bude - zaključio je.

Bitno je naglasiti da se ništa od dana koje u nekom slučaju dobije radnik ne odbija od dana koji mu sleduju na ime godišnjeg odmora.

@poslovi_infostud Pravnik Milan Predojević i danas odgovara na vaša pitanja iz oblasti radnog prava! 💪 #radnopravo #pravnik #fyp #infostud #posloviinfostud ♬ Intro - The xx

biznis.kurir.rs/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track