Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će EXPO biti najveći događaj u svetu 2027. godine i da je to sjajna šansa da se Srbija predstavi.

- To je najveći događaj te godine u svetu - istakako je dodavši da je EXPO sjajna šansa da se predstavi Srbija.

- Mi očekujemo preko 120 zemalja da bude prisutno. Zato smo paralelno s Ekspom predstavili Srbija 2027. Ulažemo u zdravstvo, školstvo. Doći ćemo do 100 milijardi BDP. Nekada je bio 33 milijarde, čisto da uporedimo. Imamo jasno definisan cilj i od toga nećemo odustati - rekao je Mali.

Očekuje se da će 3 miliona ljudi doći u Srbiju zbog Ekspa.

- Već su gotovi šipovi, a na jesen krećemo da gradimo stanove, akva park... - potvrdio je ministar.

20240626-08-43-42eon--kanali.jpg
Printscreen/TV Pink 
foto: Printscreen/TV Pink

Pomenuo je da je povećana nagrada za zlatnu medalju za OI na 200.000 evra, za srebro na 100.000 evra, a bronzu 60.000 evra.

EXPO je paradigma razvoja Srbije: grade se putevi, pruge...

Radi se na značajnom povećanju plata, penzija i minimalca do 2027. godine.

- Uz odgovornu politiku, npr. potpisivanje s Kinom za slobodnu trgovinu, dobijamo još veće mogućnosti. Srbija se promenila. Mi smo čvrsto na putu ka Evropi, ali s druge strane mi i dalje nismo članica EU i imamo tu mogućnost da privlačimo investitore. Svima je do toga kako da budu atraktivni i konkuretni, a mi smo u svemu tome uspešni - rekao je Mali.

- Kolege iz MMF traže savete od nas i kažu da je Srbija na pravom putu i svetla tačka Evrope - izjavio je Mali.

- Ekonomija je kompleksna stvar, mora sve da vam se poklopi kako bi se došlo do nečega. Kada pogledte svoje pokazatelje mi za sada dobro stojimo dok se svet suočava sa velikim krizama. Srbija 2027 je 323 projekta za celu Srbiju, gde zadržavamo našu makroekonomiju. Završavamo projekte koje smo započeli, ulažemo dalje u poljoprivredu i energetiku. Rastemo i korak smo ispred drugih. Treba da se naviknemo da smo korak ispred drugih.

Obavestio je da će se finale Lige Evrope igrati 2028. godine na Nacionalnom stadionu.

biznis.kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV Ministar finansija Siniša Mali