PREDSTAVLJEN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I NR KINE: Momirović istakao snažan rast privrede Rasinskog okruga
Foto: Đ. K.

PREDSTAVLJEN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEĐU SRBIJE I NR KINE: Momirović istakao snažan rast privrede Rasinskog okruga

InfoBiz -

Ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović je danas u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac povodom predstavljanja Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine, koji stupa na snagu 1. jula ove godine, poručio da ukupna spoljnotrgovinska robna razmena privrede sa teritorije Rasinskog upravnog okruga za period od januara do aprila 2024. godine dostigla je 300 miliona evra i beleži rast od 9,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine očekujemo da će već u prvoj godini primene spoljnotrgovinska robna razmena kompanija koje posluju u Kruševcu i okolini biti preko milijardu evra, izjavio je ministar.

U Rasinskom okrugu posluje preko 10.200 aktivnih preduzetnika, zaposleno je oko 60.000 građana, u poređenju sa 2015. godinom prosečne zarade su duplirane, dok je industrijska proizvodnja u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2023. godine veća za 9,4 odsto.

Tomislav Momirović
foto: Đ. K.

- Danas u Kruševcu, centru Rasinskog okruga, a u narednim sedmicama zajedno sa Regionalnim privrednim komorama ćemo u velikim privrednim centrima širom Srbije nastaviti sa predstavljanjem benefita Sporazuma o slobodnoj trgovini sa NR Kinom i zato pozivam sve privrednike da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da se informišu, da se povežu, da zajedno postignemo uspeh i unapredimo našu ekonomiju kroz mogućnosti koje ovaj Sporazum pruža kada je reč o izvozu i povlašćenom pristupu ogromnom kineskom tržištu - rekao je ministar Momirović.

Ministar je istakao da će naše kompanije zahvaljujući ovom Sporazumu imati slobodan pristup tržištima koja obuhvataju populaciju od preko 2,2 milijarde stanovnika i dodao da će Srbiji ovakav status omogućiti konkurentsku prednost i učiniti našu zemlju još atraktivnijom destinacijom za investicije i poslovanje.

NR Kina je u 2023. godini bila drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa razmenom od 6,1 milijarde dolara, a ovaj Sporazum će dodatno ojačati ekonomske veze i povećati srpski izvoz na kinesko tržište.

Tomislav Momirović
foto: Đ. K.

Srbija je odlučna da izgradi ekonomiju koja je konkurentna i otvorena ka svetu. Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom je samo jedan od koraka u tom pravcu, ali je važan korak koji će otvoriti nove horizonte za naše privrednike i omogućiti im da svoj potencijal realizuju na globalnom nivou, naglasio je Momirović.

U nastavku dana, ministar Momirović posetio je i maloprodajni objekat „Super Viva“ kompanije „Viva 92“ u Kruševcu koja zapošljava oko 200 ljudi i značajno doprinosi unapređenju privrednog ambijenta grada Kruševca.

Tomislav Momirović
foto: Đ. K.

- Ovo je primer kako domaće kompanije i jedan lokalni maloprodajni lanac mogu biti pokretači privrednog rasta, stvaranja novih radnih mesta i unapređenja lokalnog privrednog ambijenta. Nastavićemo da radimo na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i na podršci našim kompanijama da budu uspešne i na međunarodnoj sceni - zaključio je Momirović.

1 / 4 Foto: Đ. K.

BiznisKurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja