NEMAČKA OSTALA BEZ JOŠ JEDNOG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA: Novi veliki šok, nisu uspeli da prebrode krizu, radnici ostaju bez posla
Foto: MARIUS BECKER / AFP / Profimedia

težak udarac

NEMAČKA OSTALA BEZ JOŠ JEDNOG PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA: Novi veliki šok, nisu uspeli da prebrode krizu, radnici ostaju bez posla

InfoBiz -

Nemački proizvođač električnih automobila Next.e.Go Mobile definitivno prestaje da postoji!

Proizvođač električnih automobila iz Ahena morao je da pokrene stečaj u martu, međutim, stečajni upravnik Klaus-Piter Krut tada je bio uveren da će kompanija pronaći investitore i nastaviti sa radom.

Sada je jasno da to nije uspelo.

Next.e.Go Mobile prestao je sa poslovanjem i oko 200 preostalih radnika biće otpušteno. Stečajni upravnik sada mora da rasproda osnovnu imovinu kompanije kako bi isplatio potraživanja.

Proizvođač električnih automobila osnovan je 2015. godine uz veliku medijsku pažnju. Ideja je bila da prvim modelom e.Go Life ponude pristupačnu alternativu skupim električnim automobilima poput Tesle. Vozilo se serijski proizvodilo od 2019. do 2022. godine.

Next.e.Go Mobile
foto: MARIUS BECKER / AFP / Profimedia

Kompanija je međutim uspela da proda samo oko 1.350 vozila do bankrota.

Proizvođač električnih automobila preživio je prvi bankrot 2020. godine zahvaljujući novim investitorima. Tada su se velike nade polagale u novi model e.wave X za koji je navodno bilo stiglo 11.000 prednarudžbi. No, kašnjenja EU dozvola dovele su do finansijskih problema i drugog bankrota, a sada je jasno da od ambicioznih ciljeva mlade kompanije neće biti ništa.

Next.e.Go Mobile nije prvi nemački proizvođač električnih automobila koji je bankrotirao od početka godine.

Kompanija Electric Brands, koja proizvodi skih vozila Xbus i mikromobil Evetta, podnela je zahtev za samoupravni stečaj na okružnom sudu u Darmštatu u februaru.

Nemačku je nedavno, podsetimo, potresla i vest da kineski proizvođač automobila Great Wall Motors (GWM) želi da zatvori svoje evropsko sedište u Minhenu.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:40

OVA STVAR ĆE POVEĆATI BROJ PARKING MESTA I SMANJITI BROJ AUTOMOBILA U BEOGRADU?! Stručnjaci: To je konstanta koja treba da traje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track