SUDBINA NEMAČKOG DIVA VISI O KONCU: Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Evropi proglasio bankrot UGROŽENO 13.000 RADNIH MESTA
Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

kriza

SUDBINA NEMAČKOG DIVA VISI O KONCU: Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Evropi proglasio bankrot UGROŽENO 13.000 RADNIH MESTA

InfoBiz -

Sudbina jednog od najvećih nemačkih i evropskih maloprodajnih giganata visi o koncu!

Kompanija Galerija Кarštad Кaufhof nedavno je zvanično podnela zahtev za bankrot i skoro 13.000 radnika zabrinuto je za svoja radna mesta. Nemački mediji navode da postoji tračak nade za spas.

Okružni sud u Esenu preduzeo je prvi korak da podrži kompaniju koja je u nevolji otvaranjem stečajnog postupka. Sada počinje period neizvesnosti i brige za radnike dok se iza kulisa intenzivno radi na pronalaženju rešenja.

Advokat Stefan Denkhaus, koji je do sada bio na funkciji privremenog upravnika, sada preuzima dužnost zvanično imenovanog stečajnog upravnika.

Denkhaus trenutno pregovara sa potencijalnim donatorima i bori se da zadrži što više od 60 i nešto filijala. Međutim, ulozi su veliki, a prema pisanju nemačkih medija više od 12.800 radnih mesta je ugroženo ako kompanija ne pronađe bolje rešenje.

Galeria Karstadt Kaufhof, galerija
foto: Manfred Segerer / imago stock&people / Profimedia

Zbog toga situacija zahteva brzu i efikasnu akciju.

Trenutno su u punom jeku razgovori sa dva potencijalna investitora koji imaju veliko iskustvo u nemačkoj maloprodaji. Ipak, fokus je i na iznajmljivačima prostora, jer je drastično smanjenje troškova zakupa deo plana restrukturiranja. Ako iznajmljivači ne sarađuju, postoji rizik od daljeg zatvaranja filijala i gubitka mnogih poslova.

Na skupštini poverilaca 28. maja, glasaće se o planu restrukturiranja, koji će odlučiti da li Galerija Кaufhof ima budućnost ili tradicionalna kompanija mora da zatvori svoja vrata.

Galerija Кarštad Кaufhof je inače druga najveća grupa robnih kuća u Evropi sa 131 lokacijom i 18.000 zaposlenih. Кompanija je formirana 2018. godine spajanjem dva čuvena nemačka lanca robnih kuća Galerija Кaufhof i Кarštad.

Talas bankrota u građevinskoj industriji, podsetimo, ponovo je zahvatio Nemačku! Nakon bankrota velike nemačke kompanije za nekretnine, stigla je vest da je nelikvidan i čuveni proizvođač cevi Roferk Makhute.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja