NEMAČKI GIGANT TONE SVE DUBLJE U PROPAST: Doživeli najveći pad vrednosti u svojoj istoriji, direktor poručio - "Ja nisam prorok"
Foto: Hans Blossey / imago stock&people / Profimedia

NEMAČKI GIGANT TONE SVE DUBLJE U PROPAST: Doživeli najveći pad vrednosti u svojoj istoriji, direktor poručio - "Ja nisam prorok"

Nekretnine -

Nemački gigant nekretnina Vonovia prijavio je gubitak od skoro sedam milijardi evra u 2023. godini, odražavajući krizu u sektoru usred visokih troškova zaduživanja i izgradnje.

Prošlogodišnji gubitak od 6,76 milijardi evra bio je deset puta veći nego 2022. godine, kada je Evropska centralna banka (ECB) počela da povećava kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju u evrozoni, označivši kraj desetogodišnjeg buma na tržištu nekretnina.

Vonovia je prošle godine otpisala 10,7 milijardi evra vrednih 500.000 stanova, smanjivši vrednost portfelja za 11,4 odsto, na 84 milijarde evra.

"Pad vrednosti je najveći u našoj istoriji", rekao je glavni izvršni direktor Rolf Buh novinarima u četvrtak uveče na vanrednom konferencijskom pozivu.

Vonovia
foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON / imago stock&people / Profimedia

Bilo je znakova stabilizacije, rekao je Buch, odbacivši pitanje o prognozi napomenom: "Ja nisam prorok".

Vonovia će nastaviti da prodaje stanove kako bi smanjila dug, saopštio je menadžment.

Podaci ističu krizu u čitavom sektoru koju su obeležili bankroti, nagli pad transakcija, niže cene kvadrata i ukidanje radnih mesta u građevinskoj industriji.

Sektor nekretnina vredi 670 milijardi evra i ključni je stub nemačke privrede, budući da zapošljava desetinu radnika i stvara skoro petinu dodate vrednosti, više od automobilskog sektora, pokazuju podaci udruženja ZIA.

Oba najveća konkurenta Vonovia, LEG Immobilien i TAG Immobilien, objavili su ove nedelje da su prošle godine poslovali u minusu, što je podiglo gubitak "trojke" na 8,7 milijardi evra.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja