KOLAPS KINESKOG GIGANTA: Doživeli gubitak od skoro 80 miliona €, deoničari nisu imali leka za bankrot!
Foto: Thinkstock

bez rešenja

KOLAPS KINESKOG GIGANTA: Doživeli gubitak od skoro 80 miliona €, deoničari nisu imali leka za bankrot!

InfoBiz -

Vlasnici mega farme svinja kapaciteta 15.000 krmača, 60.000 rasplodnih životinja i 360.000 svinja za klanje godišnje, a koja se nalazi u Kini, morali su podneti zahtev za stečaj.

Gubitak od 76 miliona evra

Danska kompanija koja stoji iza ove XXL farme, 'Scandinavien Farm Invests' je u roku od nekoliko godina izgubila više oko 76 miliona evra, a to je saopštio jedan od deoničara, Investicioni fond za zemlje u razvoju (IFU).

Prvi pokušaji spašavanja, kako bi izbegli bankrot, preduzeti su već u decembru 2023. Prema pisanju danskih novina, deoničari su do kraja radili na restrukturiranju i prodaji.

svinje
foto: Shutterstock

ASK zadala poslednji udarac

Bila je to jedna od najproduktivnijih farmi u zemlji prije nego što je sve krenulo po zlu. Naime, plan investitora se pretvorio u noćnu moru nakon teške tržišne situacije, uključujući povećanje cene stočne hrane dok je cena mesa pala, potom pandemije Covid-19 da bi afrička svinjska kuga zadala poslednji udarac. Zbog ove bolesti je celo krdo moralo biti uništeno.

Kompanija je osnovana još 2012. godine, a cilj je bio da istraže kinesko tržište svinjskog mesa koje je najveće na svetu.

biznis.kurir.rs/Nordyske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track