Uprkos globalnim izazovima trgovinska razmena između Srbije i Nemačke porasla je za 13 procenata u 2023. godini i dostigla je vrednost od deveet milijadi evra, a očekuje se da će sledeće godine Srbija više izvoziti u Nemačko nego što če iz nje uvoziti.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o privrednom ambijentu u Srbiji koji pokazuju da je po vrednosti robe, Nemačka u 2022. godini ostvarila dvostruko veći obim trgovine sa Srbijom nego bilo koji drugi spoljnotrgovinski partner ove zemlje.

aleksander-markus.jpg
NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA 
foto: NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA

- Bilateralna trgovinska razmena je u 2023. godini porasla za dodatnih 13 procenata, dostigavši novi rekord od skoro devet milijardi evra. Najnoviji rezultati ukazuju na činjenicu da Srbija spada u 50 najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke, kao i da nemačka privreda nastavlja da ulaže u Srbiju što će dovesti do toga da će Srbija uskoro izvoziti više u Nemačku nego obrnuto - izjavio je Aleksander Markus, izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA O USLOVIMA POSLOVANJA U SRBIJI

POZITIVNO:

  • 75% anketiranih kompanija dalo je pozitivnu ocenu merama Vlade Srbije za poboljšanje uslova za investicije
  • 86% kompanija bi opet izabralo Srbiju kao destinaciju za investiranje
  • 39% firmi ocenjuje svoje poslovanje u Srbiji kao dobro
  • 55% komanija svoje poslovanje u Srbiji ocenjuju kao zadovoljavajuće
  • 40 % anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, što je šest procenata više nego u 2023.

NEGATIVNO:

  • 6% kompanija je nezadovoljno poslovanjem u Srbiji
  • 37% firmi planira povećanje broja zaposlenih, što je za sedam odsto manje u poređenju sa 2023.
  • 22% članova Komore najavljuje smanjenje investicija što je devdet odsto više nego prošle godine
  • Samo 12% anketiranih firmi je pozitivno ocenilo mere Vlade Srbije za pružanje podrške kompanijama u procesu energetske tranzicije

Da se ovako optimistična očekivanja po pitanju pozitivnog salda Srbije u trgovinskoj razmeni sa Nemačkom poprilično realna za Kurir je potvrdio i Milan Grujić, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor kompanije ZF Srbija.

milan-grujic.jpg
NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA 
foto: NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA

- S obziorom na investicione projekte koji su trenutno ovde u toku očekujemo njihovu punu implementaciju i samim tim porast spoljno-trgovinske razmene. Naravno to umnogome zavisi od opšte ekonomske situacije i spremnosti tržišta da prihvati te proizvode - rekao je Grujić za Kurir.

On je istakao da čak 86 odsto članova ove komore potvrdno odgovorilo na pitanje da li bi opet izabrali Srbiju za njihove investicije.

- Kontinuirano visoki rezultati iz godine u godinu pokazuju da Srbija održava svoj status kao pouzdana i atraktivna destinacija za nemačke investitore, jer stabilnost i predvidljivost poslovnog okruženja koje Srbija pruža igraju ključnu ulogu u očuvanju visokog nivoa zadovoljstva investitora - naglasio je Grujić.

BROJKE

  • 9 milijardi evra iznosila je trgovinska razmena između Srbije i Nemačke u 2023.
  • 900 nemačkih kompanija posluje u Srbiji
  • 440 članova ima Nemačko-srpska privredna komora

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da su ekonomska istraživanja o uslovima poslovanja u Srbiji već dugi niz godina važan pokazatelj za nemačku privredu i da to pokazuje koliko su Nemačka i Srbija ekonomski isprepletene.

anke-konrad.jpg
NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA 
foto: NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA

- Obim trgovine od više od devet milijardi evra i više od 900 kompanija sa nemačkim kapitalom u Srbiji govore sami za sebe. Istraživanje takođe pokazuje potrebu za delovanjem u oblasti kvalifikovanih radnika i okvirnih ekonomskih uslova poslovanja. Nemačka podržava Srbiju u ovim oblastima delovanja, a važan doprinos će dati i novoosnovani Savet evropskih poslovnih udruženja i komora - rekla je Konrad.