SILA SMO! SRPSKI IZVOZ U NEMAČKU BIĆE VEĆI NEGO UVOZ! Trgovinska razmena u 2023. izjednačena, a dogodine sledi obrt
Foto: NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA

REKORD

SILA SMO! SRPSKI IZVOZ U NEMAČKU BIĆE VEĆI NEGO UVOZ! Trgovinska razmena u 2023. izjednačena, a dogodine sledi obrt

InfoBiz -

Uprkos globalnim izazovima trgovinska razmena između Srbije i Nemačke porasla je za 13 procenata u 2023. godini i dostigla je vrednost od deveet milijadi evra, a očekuje se da će sledeće godine Srbija više izvoziti u Nemačko nego što če iz nje uvoziti.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Nemačko-srpske privredne komore o privrednom ambijentu u Srbiji koji pokazuju da je po vrednosti robe, Nemačka u 2022. godini ostvarila dvostruko veći obim trgovine sa Srbijom nego bilo koji drugi spoljnotrgovinski partner ove zemlje.

Aleksandar Markus
foto: NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA

- Najnoviji rezultati ukazuju na činjenicu da Srbija spada u 50 najvažnijih trgovinskih partnera Nemačke, kao i da nemačka privreda nastavlja da ulaže u Srbiju što će dovesti do toga da će Srbija uskoro izvoziti više u Nemačku nego obrnuto - izjavio je Aleksander Markus, izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore.

Da se ovako optimistična očekivanja po pitanju pozitivnog skora Srbije u trgovinskoj razmeni sa Nemačkom poprilično realna za Kurir je potvrdio i Milan Grujić, predsednik Nemačko-srpske privredne komore.

Milan Grujić
foto: NEMAČKO-SRPSKA PRIVREDNA KOMORA

- S obziorom na investicione projekte koji su trenutno ovde u toku očekujemo njihovu punu implementaciju i samim tim porast spoljno-trgovinske razmene. Naravno to umnogome zavisi od opšte ekonomske situacije i spremnosti tržišta da prihvati te proizvode - rekao je Grujić za Kurir.

Bonus video:

18:15

NEVEROVATNE BROJKE! Ministar Nedimović otkrio koliki je izvoz Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja