IZVRŠNI DIREKTOR ZA ELEKTROENERGETSKI PORTFELJ U EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW
Foto: Danilo Mijatović

IZVRŠNI DIREKTOR ZA ELEKTROENERGETSKI PORTFELJ U EPS: Imamo ugovore sa zelenim elektranama snage 750 MW

InfoBiz -

Izgradnja reverzibilne hidroelektrane 'Bistrica', solarne elektrane od jednog gigavata, kao i solarne elektrane 'Petka' i vetroelektrane 'Kostolac', važni su razvojni projekti 'Elektroprivrede Srbije' u vreme energetske tranzicije.

Ove investicije prate i projekti odsumporavanja na termo blokovima, koji će morati da budu na mreži do ispunjenja proizvodnih ciljeva - rekao je David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u EPS, na panelu o ubrzanju mape puta elektroprivreda regiona na Beogradskom energetskom forumu.

On je objasnio da se pripremaju revitalizacije preostalih hidroelektrana, dok se sa 'Elektroprivredom Republike Srpske' razvija projekat 'Gornja Drina' Žarković je naglasio da EPS razmatra mogućnosti baterijskih skladišta energije i korišćenja vodonika, te da su za dostizanje nulte emisije do 2050. godine neophodni kapaciteti za balansiranje.

EPS, David Živković
foto: Danilo Mijatović

Izvršni direktor za elektroenergetski portfelj je naveo da je Srbija u avgustu prošle godine sprovela uspešne aukcije za obnovljive izvore energije i da se priprema druga runda ovih aukcija.

- Na osnovu tih aukcija su potpisani, odnosno u poslednjoj fazi potpisivanja su ugovori za 750 megavata. To će zajedno sa elektranama koje imaju fid-in tarife omogućiti proizvodnju 4,5 teravat-časova električne energije – istakao je Žarković.

On je rekao da EPS privodi kraju plan transformacije koji će obezbediti veći nivo korporativnog upravljanja, uz profesionalizaciju menadžmenta.

Na panelu su učestvovali i predstavnici 'Elektroprivrede Crne Gore', 'Elektrana Severne Makedonije', francuskog EDF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track