KUPUJEMO DEVET KINESKIH VOZOVA ZA EKSPO Vučić: Ugovor o slobodnoj trgovini nam je otvorio širom vrata
Foto: Printscreen/RTS 1

ODLIČNI ODNSI U SVIM SFERAMA

KUPUJEMO DEVET KINESKIH VOZOVA ZA EKSPO Vučić: Ugovor o slobodnoj trgovini nam je otvorio širom vrata

InfoBiz -

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić obratio se pred početak sastanka kineskom predsedniku Si Đinpingu.

- Mojoj ličnoj sreći nema kraja, mi imamo odlične odnose u svim sferama. Kada nas pitaju bilo šta o Kini, naši odgovori su vrlo prosti, u skladu sa principima kineske politike i međunarodnog prava. Hvala vam što poštujete naš teritorijalni integritet, što nam pomažete u međunarodnoj areni po brojnim pitanjima, ali i što ste kao zemlja i narod uz vaš nalog i podršku od 2016. značajno doprineli ekonomskom napretku Srbije.

- Tri kineske kompanije su najveći izvoznici iz Srbije, Železara, Zi Đin rudnik bakra, Zi Đin rudnik zlata. Imao bih mnogo toga da kažem. Ugovor o slobodnoj trgovini otvorio je širom vrata, želimo da vidimo još kineskih kompanija, kineske turiste. Kupujemo devet kineskih vozova za Ekspo. Ja sam spremao, predsedniče, mogao bih satima da pričam o našoj saradnji - rekao je Vučić, poželevši još jednom dobrodošlicu Siju.

Aleksandar Vučić, Si Đinping, doček Si Ðinpinga, Palata Pravde, doček
foto: Printscreen/RTS 1

Ocena analitičara je da su energetika, infrastruktura, poljoprivreda, te visokotehnološka prerađivačka industrija i usluge i veštačka inteligencija, samo neke od sfera u kojima će naša zemlja sarađivati na visokom nivou s kineskim partnerima.

Predsednik Kine je započeo dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će biti potpisano čak 29 važnih sporazuma između dve zemlje.

Prvi čovek Kine u Beogradu, prema ranijim najavama, boravi u pratnji delegacije od čak oko 400 ljudi, što dodatno ukazuje na strateški značaj ove posete, koja je dragocena za našu zemlju, kako ekonomski tako i politički. U najmanje pet oblasti zvanični Peking investiraće milione.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track