KOLIKO ĆE DUŽNICI JOŠ ČEKATI NA PAD KAMATA: Inflacija jeste u padu, ali šta je sa cenom novca?
Foto: Shutterstock

KOLIKO ĆE DUŽNICI JOŠ ČEKATI NA PAD KAMATA: Inflacija jeste u padu, ali šta je sa cenom novca?

InfoBiz -

Evropska centralna banka (ECB) i ovdašnja centralna banka – Narodna banka Srbije (NBS) donele su krajem prošle nedelje identičnu odluku. Zadržale su ključne kamate na postojećim nivoima.

U ponedeljak i Centralna banka Kine isto je tako postupila. NBS deveti mesec zaredom nije menjala referentnu kamatu s postojećih 6,5 procenata. Sve one su na taj način poslale istu poruku: da iako inflacija oštro pada, još nije vreme za snižavanje cene novca.

Evropska centralna banka
foto: Shutterstock

I da će sadašnji i budući dužnici na taj momenat morati još da čekaju. Na neki značajniji pad i više od godinu dana. Sada u našim bankama potencijalni dužnici mogu da uzmu gotovinski dinarski kredit po kamati od prosečnih 13 procenata. Toliko je, prema statistici NBS, iznosila cena na ovu vrstu pozajmica i to je najnoviji podatak za februar ove godine.

Kamate i mesečne obaveze na stambene zajmove su i dalje odlukom NBS 'na ledu' do kraja ove godine, pa onaj ko hoće da uzme ovu vrstu zajma mora da računa da će ga on u startu koštati pet procenata godišnje, a radi se o promenljivoj kamati.

Ko se pak odluči da uzme zajam za krov nad glavom u dinarima trenutna kamata na ovu vrstu pozajmica je oko 15 procenata. I izveštaj sa evropskog tržišta novca pokazuje da kamate ne padaju.

NBS, Građani, Registar Računa
foto: Arhuva

Na dan kada je ECB odlučila da ne menja kamate tromesečni euribor je iznosio 3,92 procenta, a šestomesečni 3,86 procenata. To su kamate koje se obračunavaju za zajmove sa promenljivom stopom.

Kada se na to doda bankarska marža koja je u proseku oko tri procenta, jasno je da je trenutna tržišna cena stambenih zajmova enormno visoka. Gotovo sedam procenata godišnje. Zato i ne čudi što zabrinuti dužnici često pitaju dokle će Narodna banka da drži 'na ledu' ove zajmove.

PREURANJENO DONOSITI ZAKLJUČKE

U NBS kažu da je u ovom trenutku još uvek preuranjeno donositi bilo kakve zaključke o potrebi eventualne dodatne reakcije regulatora u pogledu stambenih kredita.

- Izvesno je da dosadašnji efekti mera govore u prilog tome da su željeni rezultati postignuti, kao i da je i ova regulatorna reakcija NBS usledila u pravom trenutku i adekvatnom obimu. Nastavićemo da pratimo i analiziramo sve efekte mera, stanje u domaćem bankarskom sektoru i kretanja na međunarodnom tržištu. Na kretanje euribora tokom 2025. godine direktno će uticati odluke ECB-a u pogledu osnovnih kamatnih stopa.

- Ciklus povećanja kamatnih stopa ECB-a najverovatnije je završen u septembru 2023. godine i od tada ova banka nije menjala osnovne kamatne stope. Njihovi zvaničnici su najavili da će kamate ostati na dostignutom nivou u dužem periodu i da njihovo smanjenje ne bi trebalo očekivati pre sredine ove godine, pod uslovom da podaci o inflaciji, ekonomskoj aktivnosti i tržištu rada to dozvole.

- Ističu da će tek na kasno proleće imati dovoljno informacija na osnovu kojih će proceniti da li pritisci na tržištu rada slabe i na osnovu kojih će moći da donose odluke o eventualnom smanjenju kamatnih stopa. Što se tiče očekivanja tržišta, očekivanja su da bi ECB mogla da smanji osnovne kamatne stope u 2024. za 75 baznih poena, a u 2025. za 125 baznih poena - navode u NBS dodajući da očekuju da će se kretanje stopa euribora prilagođavati dinamici promena kamatnih stopa ECB-a.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track