VEST IZAZVALA ŠOK U NEMAČKOJ: Najveći evropski proizvođač otpušta više od 4.000 radnika?! TEŠKI DANI PRED GIGANTOM
Foto: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

haos

VEST IZAZVALA ŠOK U NEMAČKOJ: Najveći evropski proizvođač otpušta više od 4.000 radnika?! TEŠKI DANI PRED GIGANTOM

InfoBiz -

Nemački proizvođač softvera SAP namerava prema nezvaničnim navodima medija da ukine 2.600 radnih mesta u zemlji u sklopu najavljenog velikog restrukturiranja!

Portparol kompanije nije komentarisao saznanja poslovnih novina Handelsblat dok nemačka agencija DPA podseća da se do sada govorilo samo o ukupno 8.000 radnih mesta pogođenih restrukturiranjem.

- SAP je u januaru pokrenuo program restrukturiranja cele kompanije kako bi se usredsredio na strateška područja rasta kao što je veštačka inteligencija namenjena biznisu. Tim restrukturiranjem obuhvaćeno je 8.000 radnih mesta. Odnosimo se prema pogođenim radnicima sa najvećom pažnjom i empatijom tako što im, između ostalog, nudimo interne alternative zaposlenja ili volonterske programe - navodi portparol SAP.

Mediji navode da SAP blisko sarađuje sa socijalnim partnerima u pojedinim regijama i da će većina pogođenih radnika biti obaveštena u sledećih nekoliko nedelja.

Handelsblat se inače pozvao na internu elektronsku poštu Evropskog radničkog veća SAP koje kritikuje planiranu veliku obnovu kao meru koja prvenstveno želi da smanji troškove.

- Uprava nije adekvatno opravdala poslovnu logiku i nije pružila precizne informacije o neefikasnosti - navodi se u poruci.

Handelsblat naglašava da je naziv "transformacija" zapravo eufemizam je za smanjenje radne snage.

Radna mesta navodno će biti ukinuta i u drugim evropskim zemljama. Samo u području odgovornosti Evropskog radničkog veća trebalo bi da bude ukinuto oko 4.100 radnih mesta.

SAP SE, koji je najveći evropski proizvođač softvera, planira da završi celokupni proces restrukturiranja u celom svetu do kraja prvog kvartala 2025. godine.

- Istovremeno nastavljamo da ulažemo u ključna područja rasta i očekujemo da ćemo 2024. godinu završiti sa stabilnim brojem zaposlenih - dodao je portparol kompanije.

Pompa oko veštačke inteligencije u softverskoj industriji podstaknuta je prošle godine izlaskom sistema za dijalog ChatGPT. Od tada sve softverske kompanije žele deo velikog kolača kome se nadaju i ulažu mnogo novca u tehnologiju.

SAP SE je nemačka multinacionalna softverska kompanija sa sedištem u Valdorfu u Baden-Virtembergu. Osnovana 1972. godine.

Кompanija trenutno ima više od 110.000 zaposlenih u 180 zemalja.

SAP SE je inače najveća neamerička softverska kompanija po prihodu i treća po veličini softverska kompanija na svetu. Od decembra 2023. SAP je najveća nemačka kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja