JEDNI U NJIH BACAJU ĐUBRE, A DRUGI ODLIČNO ZARAĐUJU: Sve popularniji i u Srbiji, mnogi ih kupuju za rentiranje - NEMA GREŠKE
Foto: Shutterstock

dosetili se

JEDNI U NJIH BACAJU ĐUBRE, A DRUGI ODLIČNO ZARAĐUJU: Sve popularniji i u Srbiji, mnogi ih kupuju za rentiranje - NEMA GREŠKE

InfoBiz -

Mini skladišta, kao inovativni koncept, stigla su na srpsko tržište 2015. godine uz pionirski poduhvat jedne naše kompanije koja je postavila prvih deset kontejnera. Ovaj koncept je tada bio nepoznat većini ljudi u Srbiji, a prepoznavali su ga uglavnom oni koji su imali iskustva sa sličnim uslugama u Sjedinjenim Američkim Državama ili Engleskoj.

Od tada, pa do danas, popularnost mini skladišta rapidno raste, a ključni razlog je jednostavno - potreba. Ovaj vid skladištenja pruža praktično rešenje za one koji se suočavaju sa nedostatkom prostora, a žele da im stvari budu suve, zaštićene, dostupne i osigurane. Kako je u novogradnji sve manji broj stanova koji imaju ostave i podrume, upravo su fizička lica ta koja ove usluge najčešće koriste.

Paragvaj, tela, kontejner
foto: AP/Jorge Saenz

- Najčešći korisnici mini skladišta su privatnici, koja ih najčešće koriste za selidbe, skladištenje sezonskih stvari poput guma ili viška stvari kako bi oslobodili prostor u svojim domovima. Takođe, pravna lica koriste ove usluge za čuvanje arhive, dok mali online prodavci koriste skladišta za čuvanje robe koju prodaju. Zanatlije takođe pronalaze korist u ovim skladištima za čuvanje alata - kaže Zoran Stajić, direktor i vlasnik kompanije Toro Box.

Oni nude različite dimenzije skladišta, počevši od metra kvadratnog pa sve do 400.

Što se tiče vremenskog perioda zakupa on varira, zakupi traju najmanje 30 dana, dok je najzastupljeniji period zakupa oko tri meseca.

- Proces zakupa mini skladišta uključuje odabir lokacije, određivanje veličine boksa, potpisivanje ugovora koji detaljno definiše prava i obaveze obe strane, kao i dodatne usluge poput klimatizovanih prostora ili specijalnih paketa usluga. Uglavnom, potpisuje se kompleksan ugovor koji apsolutno štiti prava obe strane u ugovoru i sve u skladu sa zakonom - objašnjava Stajić.

Iako retko, dešava se da vlasnici prestanu da plaćaju zakup i ne vrate se po svoje stvari. U takvim slučajevima, primenjuju se procedure obaveštavanja, opomene, pa sve do prodaje stvari iz skladišta.

PREDVIĐANJA

Predviđanja za budućnost ovog tržišta su pozitivna, ali postoje izazovi. Povećanje informisanosti potencijalnih korisnika je ključno, smatra Stajić, kao i održavanje standarda kvaliteta usluge. A veliku štetu, kako ističe, čini im konkurencija koja nesavesno pruža usluge.

Svako deseto domaćinstvo u SAD iznajmljuje dodatni prostor za odlaganje stvari.

jeftine kuće, vikendica, stambeni kontejner, kontejner
foto: Facebook Printscreen

Globalno tržište mini skladištenja bilo je vredno 51,32 milijardi dolara u 2021. godini, a procenjuje se da će dostići vrednost od 71,37 milijardi dolara do 2027. godine, uz godišnji rast od 5,65 procenata.

SAD imaju zadivljujućih 213,7 miliona kvadratnih metara prostora za mini skladištenje, a statistika pokazuje da svako deseto domaćinstavo iznajmljuje dodatni prostor za skladištenje.

Američka industrija samostalnog skladištenja pruža mogućnosti za zapošljavanje za više od 170.000 ljudi.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja