SRBIJA ZEMLJA PARTNER MEĐUNARODNOG SAJMA PRIVREDE U BANJALUCI Momirović: Regionalna saradnja obezbeđuje značajne benefite
Foto: MUST Đ.K.

SRBIJA ZEMLJA PARTNER MEĐUNARODNOG SAJMA PRIVREDE U BANJALUCI Momirović: Regionalna saradnja obezbeđuje značajne benefite

InfoBiz -

Počastvovan sam što ću imati priliku da otvorim Međunarodni sajam u Banjaluci sledeće nedelje, i na Panelu predstavim potencijale za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa sa BiH. Najvažnije je da ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom planu, ne samo kao centar regiona nego i kao važnu i prepoznatljivu destinaciju u ovom delu Evrope, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas održao sastanak sa Stašom Košarcem, zamenikom predsedavajuće Saveta ministara BiH i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Regionalna saradnja nema alternativu i obezbeđuje značajne benefite. Naš drugi po važnosti trgovinski partner jesu zemlje CEFTA. Privreda Bosne i Hercegovine je ključni ekonomski partner Srbije u regionu, što potvrđuje i činjenica da ne postoji nijedno tržište u okruženju na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od tržišta BiH. Ovo tržište je u 2023. godini bilo naša druga izvozna destinacija, odmah posle Nemačke, a u prošloj godini ukupna robna razmena između dve zemlje iznosila je 3 milijarde evra, od čega je izvoz roba iz Srbije u BiH iznosio blizu 2 milijarde evra - istakao je ministar Momirović.

Tomislav Momirović
foto: MUST Đ.K.

Ministri Košarac i Momirović razgovarali su u i impelemtaciji sporazuma u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH – Srbija – Turska, kao i o saradnji u okviru CEFTA Sporazuma.

- Činjenica da je Beograd domaćin najznačajnije svjetske izložbe najbolje govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike rukovodstva Srbije na međunarodnom planu. Sa aspekta spoljnotrgovinske politike, definitivno je EXPO 2027 među najvećim uspjesima Srbije, pored Ugovora o slobodnoj trgovini sa NR Kinom - istakao je ministar Košarac.

On je naveo da EXPO 2027 predstavlja ozbiljnu šansu koju privrednici iz Srpske i FBiH treba da iskoriste za prezentaciju i promociju privrednih kapaciteta Srpske i FBiH. Naglašeno je da će model nastupa privrednika iz Srpske i FBiH na EXPO 2027 u Beograu biti predmet usaglašavanja u narednom periodu, dodao je ministar Košarac.

Tomislav Momirović
foto: MUST Đ.K.

Ministar Košarac izrazio je zahvalnost ministru Momiroviću i privrednicima iz Srbije koji će učestvovati na ovom važnom događaju u Banjaluci, koji će biti održan od 03. do 05. aprila.

Ministar Momirović je dodao da se razgovaralo i o budućem EXPO 2027 u Beogradu koji predstavlja i ogromnu šansu za predstavljanje privrednih potencijala Republike Srpske i Federacije BiH.

- Beograd će biti domaćin ove prestižne međunarodne manifestacije, što je velika šansa kako za kompanije iz Srbije, tako i za kompanije iz BiH - zaključio je Momirović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track