ZAVRŠETAK RADOVA DO KRAJA MARTA: Ministarka Đedović Handanović obišla radove u termoelektrani Nikola Tesla A
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

ZAVRŠETAK RADOVA DO KRAJA MARTA: Ministarka Đedović Handanović obišla radove u termoelektrani Nikola Tesla A

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas završne radove na gradilištu postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani Nikola Tesla A i najavila da će radovi biti završeni do kraja marta, kao i da se u aprilu očekuje poseta delegacije Japana, koja je bila uključena u finansiranje projekta.

- Ovo je najveći ekološki projekat u Evropi i treći u svetu. Uloženo je oko 215 milona evra - rekla je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka je istakla da su u projektu učestvovala i dva srpska instituta - Mihajlo Pupin i Nikola Tesla.

- Oni su uradili celu elektroniku i digitalizaciju, kao i kontrolu hardvera i softvera - naglasila je Đedović Handanović.

Kako je navela, emisija sumpor-dioksida će se, zahvaljujući ovom postrojenju, smanjiti za 10 do 15 puta.

- Praškaste materije će biti u okviru evropskih standarda i naših zakona. Ovaj projekat ima izuzetan značaj za Obrenovac i okolinu, posebno Beograd - rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, završeno je 70 procenata radova na odsumporavanju na TENT-u B.

- U toku sledeće godine trebalo bi da bude skroz kompletirano - proučila je ministarka.

Dubravka Đedović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Istakla je da će na taj način biti sprovedene sve ekološke mere u našim termoelektranama gde će se energija proizvoditi po najvišim standardima.

- Uspeli smo da u okviru postojeće termoelektrane koja datira od 70-ih godina sagradimo novo postrojenje. Ovim produžavamo ekološki vek termoelektrane - kazala je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da će dodatni prihodi doći i od nus proizvoda, kao što je gips. Ministarka je u obilasku TENT-a A bila sa vršiocem dužnosti generalnog direktora EPS- Dušanom Živkovićem, predsednikom opštine Obrenovac Milošem Stanojevićem i predstavnicima izvođača radova. Projekat odsumporavanja u TENT A sprovodi se uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju, a izvođač je japanska kompanija Micubiši.

1 / 13 Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:32

MINISTARKA ENERGETIKE ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ ZA KURIR TV: Otkrila EKSKLUZIVNE podatke o uštedi Srbije: NEMA POVEĆANJA CENE ENERGENATA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja