STRUJA ZA GRAĐANE NEĆE POSKUPETI: Đedović Handanović: Privatizacija EPS-a nije predviđena, ostaje državna kompanija
Foto: Kurir

dobre vesti

STRUJA ZA GRAĐANE NEĆE POSKUPETI: Đedović Handanović: Privatizacija EPS-a nije predviđena, ostaje državna kompanija

InfoBiz -

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je jutros gostujući na televiziji Pink da je Elektroprivreda postigla istorijske finansijske rezultate, da će dobit kompanije u prethodnoj godini premašiti 100 milijardi dinara i da će EPS ostati državna kompanija.

- Ni u jednom planu Vlade Srbije nije predviđena privatizacija Elektroprivrede Srbije niti će do toga doći, iako se prethodne godine spekulisalo o tome, što se pokazalo kao neistina. EPS će sigurno ostati državna kompanija. U prethodnom periodu postignuti su istorijski finansijski rezultati zbog čega sam zadovoljna, s obzirom da će dobit premašiti 100 milijardi dinara, odnosno skoro milijardu evra, što se nikada do sada nije dogodilo. Međutim, reforme moraju da budu brže i bolje, zbog čega se radi plan restrukturiranja, ali stvari moraju da se menjaju po dubini kako bismo uspešno sproveli transformaciju jedne od najvažnijih kompanija za energetsku sigurnost naše zemlje - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je navela da se cena električne energije za građane neće povećati u ovoj godini, uprkos neistinama koje se pojavljuju u medijima, dok se radi na metodologiji obračuna cena za privredu koje će se snižavati kasnije tokom godine.

EPS, Elektroprivreda Srbije
foto: Nebojša Mandić

- U određenim medijima imali smo priliku da vidimo i čujemo da se poskupljenje struje odlaže zbog izbora. Prošle godine smo pre izbora rekli, nakon posete misije Međunarodnog monetarnog fonda, da nije planirano povećanje cene struje za građane. U saradnji sa „Elektroprivredom Srbije“ i „Srbijagasom“ radimo na novoj metodologiji obračuna cena za komercijalne potrošače, koja će se snižavati kasnije tokom godine, ukoliko se trenutni tržišni trend nastavi - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je ukazala da se tokom energetske krize država ponašala odgovorno i da je preuzela rizike enormnog rasta cena na tržištu.

- Kada su loša vremena, svi gledaju da ih država zaštiti od nestabilnosti dok ih za državu nije mnogo briga kada se okolnosti promene. Mi ćemo i dalje nastaviti da se ponašamo odgovorno. Prošle godine smo imali korekcije cena ali smo drugu godinu zaredom nastavili da dajemo popuste domaćinstvima za racionalnu potrošnju električne energije koji idu i do 40 odsto. Više od 1,5 miliona domaćinstava mesečno ostvaruje popuste što pokazuje da su nastavili i ove grejne sezone da se ponašaju odgovorno. Takođe, izdvojili smo značajna finansijska sredstva i dvostruko povećali broj energetski ugroženih domaćinstava koji imaju umanjene račune i do 50 odsto za struju, gas i grejanje - rekla je ona.

Ministarka je ukazala da država ne sme da se odrekne prirodnih bogatstava kojim raspolaže.

- Moramo da podignemo struku i bolje zaštitimo interese države, građana i obezbedimo održivo rudarstvo u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Započeli smo rad na Strategiji upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima za period od 2025. do 2040. godine. Sagledaćemo prilike i potrebe za rudama bakra, zlata, bora, litijuma, nikla, kobalta... Strategija će biti dokument koji treba da podigne svest kako stručne, tako i šire javnosti o važnosti eksploatacije mineralnih sirovina. Upravo kroz Strategiju želimo da damo odgovore na sve trenutne izazove, ali i definišemo poziciju Srbije na rudarskoj mapi Evrope i sveta - rekla je ministarka.

Dubravka Đedović Handanović, Kopaonik biznis forum, KBF
foto: Kurir

Đedović Handanović je navela da se planira i donošenje novog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji će predvideti veću ulogu Republike Srbije u samom postupku odlučivanja u oblasti geologije i rudarstva

- Zakonsku regulativu ćemo pre svega izmeniti da bismo obezbedili veći uticaj države, i bolje zaštitili interese naše države i građana. Danas rudarstvo ima mnogo veći udeo u bruto domaćem proizvodu i privrednom rastu, nego što je to bilo pre deset godina i rudarstvo mora da ostane izvor privrednog razvoja i u budućnosti - rekla je ona.

Ministarka rudarstva i energetike navela je i da podržava formiranje Narodnog pokreta za državu, kao i da je za državu veoma bitno da se udruže svi oni koji su postigli određena profesionalna dostignuća

- Bitno je da se udruže svi oni koji mogu da pomognu svojoj državi da raste i da se razvija i koji vole svoju zemlju, patriote. Nalazimo se u izazovnom geopolitičkom momentu i kada je u pitanju Kosovo i Metohija i kada su u pitanju geopolitičke tenzije i sukobi, bilo da je reč o ratu na evropskoj teritoriji ili na Bliskom istoku, ili Srednjem Istoku i važno je da se svi udružimo i budemo složni da bismo realizovali sve što smo obećali do 2027. godine i EXPO izložbe. Kao što je Patrijarh Pavle rekao treba da se ujedinjujemo i ne cepamo, i ovo je prava prilika za tako nešto, da bismo bili snažniji i otporniji i da ne bi mogli tako lako da nas napadaju oni koji bi to želeli - kazala je Đedović Handanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track