MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Očekujemo da će srpsko-mađarski naftovod biti biti završen do 2027. godine
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

'Balkanski forum'

MINISTARKA ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Očekujemo da će srpsko-mađarski naftovod biti biti završen do 2027. godine

InfoBiz -

U Budimpešti počinje dvodnevni "Balkanski forum" koji podstiče dijalog, saradnju, razvoj i povezivanje u regionu i integraciju u Evropsku uniju. Cilj je da balkanske zemlje, sa održivim rešenjima, zajednički odgovore na aktuelne političke, ekonomske i energetske izazove i krize. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovaraće sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom o nastavku saradnje i izgradnji naftovoda između dve zemlje.

Balkanski forum u mađarskoj prestonici okupio je predstavnike vlada i stručnjake iz regiona i Evropske unije, a cilj je da se podstakne saradnju u svi sferama života. Iako je energetska kriza iza nas, Evropa je obazriva i stabilnost snabdevanja energentima svim zemljama je prioritetan zadatak.

Peter Sijarto, Sijarto, 4 jun 2019
foto: Marina Lopičić

Na Forumu u Budimpešti održava se i ministarski okrugli posvećen energetskoj stabilnosti na kome učestvuje i ministrka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Tema je energetska bezbednost, kao što znamo kriza u Ukrajini još traje. Energetski smo stabilni, imamo dovoljne zalihe gasa u skladištima, i u Banatskom dvoru 388 miliona metara kubnih i ovde u Mađarskoj 163 miliona metar kubnih, ali moramo biti na oprezu. Mađarska je naš strateški partner, posebno u energetici - rekla je za RTS Dubravka Đedović Handanović.

Ministrka rudarstva i energetike imaće odvojeni razgovor sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom o nastavku saradnje.

- Razgovaraćemo i o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda u dužini od 128 kilometara koji će projektno koštati oko 150 miliona evra. Imamo svu tehničku i projektnu dokumentaciju, i očekujemo da će naftovod biti biti završen do 2027. godine - kaže ministarka Đedović Handanović.

Naftovod
foto: Shutterstock

Prema rečima ministarke rudarsta i energetike Mađarska dosta polaže na nuklearnu energiju o čemu i mi treba da razmišljamo.

- Treba da razmišljamo kako da do 2040. godine obezbedimo izvore bazne energije, kao što je nuklearna. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju, a mi se još uvek primarno oslanjamo na ugalj. Tendencije u svetu su da se i u gas u budućnosti ne investira, tako da je potrebno naći izvore obnovljive energije - rekla je za RTS ministarka rudarstva i energetike.

Tokom dvodnevnog Foruma u Budimpešti razgovaraće se o budućnosti regiona, a jedna od tema biće i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track