SRBIJA UČESTVUJE NA NUKLEARNOM SAMITU U BRISELU Đedović Handanović: Nuklearna energija sve važnija u procesu energetske tranzicije
Foto: Shutterstock

SRBIJA UČESTVUJE NA NUKLEARNOM SAMITU U BRISELU Đedović Handanović: Nuklearna energija sve važnija u procesu energetske tranzicije

InfoBiz -

Zemlje EU podeljene su oko toga da li da odobre da se nuklearna energija svrsta u obnovljive energije, čime odlažu jedan od ključnih sporova vezan za klimatsku regulativu. O tome će se ponovo govoriti ove nedelje u Briselu u okviru nuklearnog samita.

Svetski lideri okupiće se u Briselu na prvom samitu o nuklearnoj energiji kako bi istakli ulogu nuklearne energije u rešavanju globalnih izazova za smanjenje upotrebe fosilnih goriva, poboljšanje energetske bezbednosti i podsticanje ekonomskog razvoja.

Prisustvo je najavila i Srbija.

- U četvrtak idemo u Brisel. Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatno značajne sastanke za sve nas - najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Delegaciju će činiti i resorno ministarstvo.

Dubravka Đedović Handanović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Đedović Handanović: Nuklearna energija sve važnija

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, podsetimo, učestvovala je nedavno na „Balkanskom forumu” u Budimpešti gde je istakla da nuklearna energija postaje sve važnija u procesu energetske tranzicije.

- Tema korišćenja nuklearne energije uvek izaziva debatu. Osiguravanje dovoljno bazne energije je neminovnost i moramo razgovarati o svim alternativama, pa i o nuklearnoj energiji kao jednoj od opcija. Naredne nedelje se prvi put održava samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Belgija, koji će okupiti svetske lidere, što govori u prilog tome da nuklearna energija postaje sve važnija - izjavila je ministarka.

Ona je podsetila da svaka energetska infrastruktura ima uticaj na životnu sredinu, te da je to relevantno pitanje koje mora biti uzeto u obzir.

- Svaki energetski objekat ima izvestan uticaj na životnu sredinu - vetrogeneratori utiču na ptice, kod solarnih elektrana je pitanje odlaganja iskorišćenih panela… Nuklearna energija je bazna energija koja emituje manje CO2 nego fosilna goriva i u uslovima rastućih potreba za energijom uz ubrzan privredni rast, treba da je razmatramo kao opciju koja može da obezbedi stabilno snabdevanje. Nuklearna tehnologija je napredovala, nosi manje rizika u izgradnji i može imati manje troškove, kada razgovaramo o malim nuklearnim reaktorima - rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla i cilj Srbije da ostane izvoznik električne energije i da ne zavisi od oscilacija cena energenata na tržištu. Uz to, podsetila je i da se mnoge zemlje u Evropi, poput Mađarske, Češke, Francuske, Velike Britanije, Belgije, uspešno oslanjaju na nuklearnu energiju i naglasila je da je potrebno razgovarati i o ovom izvoru bazne energije tokom energetske tranzicije i procesa dekarbonizacije.

- Gasne elektrane su prelazno rešenje, ali nuklearna energija je bazna energija i jedna od opcija koju razmatramo u našim strateškim dokumentima, jer nije fosilno gorivo i obezbeđuje stabilan izvor energije - rekla je ministarka, još jednom naglasivši da će Srbija pažljivo razmatrati sve opcije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track