KOMŠIJE DERU SA CENAMA LETNJIH GUMA: U Sloveniji znatno jeftinije, evo koliko zapravo koštaju pneumatici
Foto: Profimedia

zamena guma

KOMŠIJE DERU SA CENAMA LETNJIH GUMA: U Sloveniji znatno jeftinije, evo koliko zapravo koštaju pneumatici

InfoBiz -

Kalendarski nam stiže proleće, a sa njim i vreme za sezonsku promenu guma. Ovo je i vreme kada se obično menjaju zimski pneumatici za letnje. Jedan hrvatski portal pozabavio se kvalitetom pneumatika osvrćući se na test letnjih guma evropskih auto-klubova pod vođstvom nemačkog ADAC-a, a posebno na razliku u cenama u Hrvatskoj i susednoj Sloveniji.

Ove godine testirani su pneumatici u samo jednoj dimenziji, 215/55 R17, koju koriste kompaktni, manja kompaktna SUV vozila i limuzine.

Tri pneumatika dobila su ocenu vrlo preporučljivo, čak 12 ih je dobilo ocenu preporučljivo, a jedna guma je delimično preporučljivo. Tri najbolje gume s ocenom vrlo preporučljivo su Continental (ocena 2,0), Michelin (2,1) i Kumho (2,3).

gume, vulkanizer, zimske gume
foto: RINA

Kakve su cene testiranih pneumatika, reporteri Večernjeg lista proverili su kod popularnih vulkanizera u Zagrebu i slovenačkoj Dobovi blizu Zagreba. Continental PremiumContact 7 kod poznatog zagrebačkog vulkanizera košta 165 evra, dok kod slovenačkih vulkanizera trenutno nije u ponudi.

Michelin Primacy 4+ u Vulkalu košta 164 evra u Hrvatskoj, a u Dobovi je 149,30 evra, što je osetnih 60 evra manje za komplet.

Dok prve dve gume na testu spadaju u premium klasu pneumatika, treća Kumho Ecsta HS52 spada u srednju klasu što se i vidi prema nižoj ceni. Kod poznatog hrvatskog vulkanizera ove gume koštaju od 93,75 evra po komadu, dok je slovenski vulkanizeri trenutno nemaju u ponudi.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Dunlop Sport Maxx RT2 u Sloveniji koštaju 121,75 evra, dok u Hrvatskoj iznose 152,39 evra. Nova Bridgestone Turanza 6 98W XL u Zagrebu košta 155 evra, a kod Furlana 140,40 evra.

Hankook Ventus Prime4 u Sloveniji koštaju 106,85 evra, dok su u Hrvatskoj 121,25 evra. Goodyear EfficientGrip Performance 2 u Zagrebu koštaju 147 evra, dok su u Sloveniji 133,38 evra.

Čini se da će u predstojećoj sezoni hrvatski vozači krenuti put Slovenije po nove letnje gume.

kurir.rs/Telegraf Biznis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track