POZNATA KOMPANIJA ZAUSTAVILA PROIZVODNJU AUTOMOBILA: Strahuju od BANKROTA, čak 15 odsto radnika ostaje bez posla zbog toga
Foto: Profimedia

pred stečajem

POZNATA KOMPANIJA ZAUSTAVILA PROIZVODNJU AUTOMOBILA: Strahuju od BANKROTA, čak 15 odsto radnika ostaje bez posla zbog toga

InfoBiz -

Fisker Inc. pauzira proizvodnju sledećih šest nedelja, jer proizvođač električnih vozila nastoji da obuzda zalihe i izbegne mogućnost podnošenja zahteva za stečaj.

Kompanija prošle nedelje nije platila obaveznu kamatu od oko 8,4 miliona dolara na svoje neosigurane konvertibilne obveznice koje dospevaju 2026. godine, prema regulatornom podnesku u ponedeljak.

Fisker je upozorio da možda neće moći da ispuni obaveze servisiranja duga i "možda će morati da traži zaštitu prema primenjivim zakonima o stečaju."

Banke, Investicije, Investitori, Autoindustrija
foto: Beta Ap

Deonice Fiskera pale su čak 14 odsto nedugo nakon početka redovnog trgovanja. Deonice su pale 90 odsto ove godine do zatvaranja prošle nedelje.

Fisker je, takođe, rekao u ponedeljak da planira da prikupi čak 150 miliona dolara putem ugovora o finansiranju s vlasnikom svojih konvertibilnih novčanica s datumom iz 2025. godine.

Proizvođač električnih vozila sa sedištem u Los Angelesu nije identifikovao postojećeg investitora i rekao je da će finansiranje biti organizovano u četiri rate i pod određenim uslovima.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

Objave govore o teškom stanju Fiskera, koji je krajem prošlog meseca upozorio da postoji značajna sumnja u njegovu sposobnost da ostane u poslu.

Kompanija je saopštila da će otpustiti 15 odsto svoje radne snage nakon što se bori s problemima u proizvodnji, softverskim greškama i kritikama na račun kratkih prodavača.

Fisker je rekao da ostaje u pregovorima s neidentifikovanim velikim proizvođačem automobila o potencijalnom ulaganju i zajedničkom razvojnom partnerstvu. Bloomberg je ranije ovog meseca izvestio da je kompanija u pregovorima s japanskom Nissan Motor Co, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

automobili, fabrika, fabrika automobila
foto: Shutterstock

U svojoj izjavi, Fisker je rekao da ima oko 4.700 vozila u inventaru vrednih više od 200 miliona dolara. Pauzira proizvodnju u Grazu u Austriji, počevši od ove nedelje kako bi smanjio svoju zalihu već izgrađenih električnih vozila.

kurir.rs/SEEbiz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track