OGLASIO SE RUDNIK KOVIN: Eksploatacija uglja nije prestajala - Ne postoje nalozi koji propisuju okončanje proizvodnje
Foto: YouTube/Printscren, Shutterstock

'traje od 1991.'

OGLASIO SE RUDNIK KOVIN: Eksploatacija uglja nije prestajala - Ne postoje nalozi koji propisuju okončanje proizvodnje

InfoBiz -

Privredno društvo za podvodnu eksploataciju uglja Rudnik Kovin se oglasilo povodom navoda da će se 'država odreći svog kapitala u rudniku, zatvoriti rudnik koji pozitivno posluje i dati svoja rudna bogatstva na eksploataciju privatnom preduzeću koje su na osnovu javno dostupnih podataka opisali'.

Oni naglašavaju da se 'podvodna eksploatacija uglja nije prestala, da se ovom jedinstvenom tehnologijom ugalj neprekidno proizvodi od 1991. godine, i da Privredno društvo za podvodnu eksploataciju uglja Rudnik Kovin AD i dan danas radi kako na otkrivci, tako i na eksploataciji uglja'.

Kovin, ugalj
foto: Shutterstock

Ističu da je važno napomenuti da 'Privredno društvo Rudnik Kovin AD nije u završnoj fazi eksploatacije uglja u odobrenoj konturi eksploatacionog polja, i da ne postoje nikakve pisane instrukcije ili nalozi u smislu okončanja proizvodnje uglja i zatvaranja Rudnika Kovin AD'.

Dodaju da je 'Rudnik Kovin AD danas u većinskom vlasništvu Republike Srbije, manjim delom i u vlasništvu AP Vojvodine, Opštine Kovin, EPS AD, dakle reč je o državnom preduzeću koje je klasifikovano kao preduzeće srednje veličine. Nakon raskida neuspele privatizacije 2010 godine iza koje su ostali samo veliki dugovi prema dobavljačima i državi, Rudnik Kovin se uspešno izborio sa njima, zasnovao stabilnu proizvodnju zahvaljujući visokotehnološkom plovnom bageru za otkop uglja na dubinama do 45 metara, od 2014 godine posluje pozitivno na tržištu.'

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track