JEDNA OD NAJEGZOTIČNIJIH DRŽAVA U OZBILJNOM PROBLEMU: Zadesile ih teške nestašice mleka, a na izmaku su i zalihe goriva i lekova
Foto: Roberto Machado Noa / Shutterstock Editorial / Profimedia

kriza

JEDNA OD NAJEGZOTIČNIJIH DRŽAVA U OZBILJNOM PROBLEMU: Zadesile ih teške nestašice mleka, a na izmaku su i zalihe goriva i lekova

InfoBiz -

Kuba je u ponedjeljak potvrdila da je zatražila pomoć Svetskog programa za hranu (WFP) zbog nestašice mleka u prahu za decu, što je još jedan znak teškog privrednog stanja na tom komunističkom karipskom otoku.

Kuba je u februaru prvi put priznala da se muči s osiguravanjem zaliha mleka. Domaća proizvodnja je gotovo propala, a osim mleka, na izmaku su i gorivo, kao i zalihe lekova.

Više decenija stari sistem subvencija kojeg je uspostavio preminuli vođa Fidel Castro je u raspadu, pa se Kuba za pomoć obratila UN-ovoj agenciji.

mleko u prahu, mleko, čaša sa mlekom, prosuto mleko u prahu
foto: Shutterstock

- Kuba je zatražila pomoć WFP-a za kupovinu mleka u prahu kako bi obezbedila distribuciju mlekom kubanskim devojčicama i dečacima - izjavio je državni medij CubaDebate.

Kao rezultat toga, uskoro će na Kubu pristati brod sa 375 tona mleka u prahu koji je isplovio iz Brazila.

Zemlja se, takođe, suočava i s nestašicom pšenice, pa je vlada morala da reže subvencije za hleb.

Pšenica
foto: Profimedia

Mleko u prahu i druge osnovne životne namirnice se Kubancima osiguravaju po subvencioniranim cenama kroz racionalizaciju, ali kašnjenja i nedostatak zaliha su uobičajeni, posebno u vremenima ekonomskih poteškoća.

Kuba za svoje privredne nedaće okrivljuje pandemiju covida-19 i postrožene američke sankcije u mandatu Donalda Trumpa.

Međutim, država je kupila još 500 tona mleka od SAD uprkos sankcijama, a sve zahvaljujući izuzetku koji dozvoljava prodaju poljoprivrednih proizvoda.

kurir.rs/Poslovni dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja