NA LEVOJ OBALI DUNAVA ISKOPAVAĆE UGALJ NAREDNE 44 GODINE: Pogodan kao gorivo za termoelektrane, ali to nije sve
Foto: Shutterstock

uskoro radovi

NA LEVOJ OBALI DUNAVA ISKOPAVAĆE UGALJ NAREDNE 44 GODINE: Pogodan kao gorivo za termoelektrane, ali to nije sve

InfoBiz -

U nebranjenom delu kovinskog ležišta na levoj obali Dunava, na širem području naseljenih mesta Malo Bavanište i Beli Breg (KO Gaj, KO Dubovac i KO Kovin), u planu je podvodna eksploatacija uglja i otkrivke. Obimni geološki istražni radovi ovde su identifikovali dva ugljena sloja sa pratećim sedimentima (šljunak, pesak i glina).

Kako je navedeno u planu detaljne regulacije, prosečna energetska vrednost rovnog uglja (lignita) je oko 9.400 kJ/kg, a komercijalnog uglja koji se podvodnom eksploatacijom rešava nečistoća, oko 12.000 kJ/kg. Pored uglja, kao osnovne mineralne sirovine, izdvajaće se i šljunak iz otkrivke.

Dodaje se da svi rezultati dosadašnjih ispitivanja uglja pokazuju da je ugalj iz kovinskog ugljenog basena pogodan kao energetsko gorivo za termoelektrane.

Termoelektrana
foto: Profimedia

- Podešavanjem širine reza, prilikom otkopavanja plovnog bagera, biće definisana optimalno granulacija uglja za ulaz u termoelektranu. Priprema i prerada uglja za industrijske potrebe vršiće se klasiranjem (kocka, orah, grah i sitan ugalj) - navedeno je u PDR-u.

Prema hemijskim i mineraloško-petrološkim osobinama ugalj Ia, I-Ib i II sloja ugljonosnih polja A i B kovinskog ugljonosnog basena pripada mekim mrkim ugljevima - lignitima (ksilenskim ugljevima) u smeni sa barskim i zemljastim tipovima ugljeva.

Planirana eksploatacija trajaće 44 godine i kao takva je izdeljena u više faza investiranja. Izborom najpovoljnije dinamike eksploatacije planirano je da se u periodu od prve do pete godine realizuje:

  • rudnički krug sa infrastrukturnim objektima (kontejnersko naselje, upravna zgrada);
  • radionica za mašinsko i električno održavanje;
  • radionica pomoćne mehanizacije;
  • ostali infrastrukturni objekti;
  • izmeštanje dalekovoda i ostalih elektroenergetskih objekata i mreže;
  • nabavka osnovne opreme i pomoćne mehanizacije.
Dunav
foto: Shutterstock

U kasnijim fazama do 44. godine, planiran je:

  • elaborat za rani javni uvid;
  • izgradnja zamenskog odbrambenog nasipa u polju B;
  • izmeštanje odbrambenog nasipa u polju A;
  • revitalizacija drenažnih kanala;
  • revitalizacija putne mreže.

Dinamika eksploatacije je projektovana tako da će se prve godine otkopavati sloj peska do krovine šljunka i pola godine će se otkopavati šljunak. Početkom druge godine se startuje sa otkopavaljem uglja u segmentu. Pesak se u prve četiri godine odlaže uz zapadnu granicu kopa.

Eksploatacija uglja i pratećih sedimenata, prema usvojenoj koncepciji, vršiće se:

  • podvodnim otkopavanjem sedimenata sa pet plovnih bagera, dva plovna bagera vedričara i tri refulerna bagera;
  • transportom otkopanog materijala, peska cevovodom, uglja i šljunka tračnim transporterima (plovnim i suvozemnim);
  • odlaganjem otkopanih sedimenata, peska na spoljašnje i unutrašnje odlagalište, a uglja i šljunka na zasebne deponije sa kojih bi se utovarali u barže.
Grejanje, Kovin, EPS, Nestašica, Ugalj, Kolubara
foto: Shutterstock

Prema koncepcijskom rešenju eksploatacije, tokom i na kraju eksploatacije, u konturi eksploatacionog polja, svi infrastrukturni objekti kao što su putevi, kanali i nasip biće revitalizovani i vraćeni u prvobitni položaj i funkciju, navedeno je. Tokom i na kraju eksploatacije, ceo prostor će biti rekultivisan i uređen.

U cilju zaštite naselja Malo Bavanište i Beli Breg od razvejavanja peska i prašine, osim svih tehničko-tehnoloških mera zaštite i kontrole, već u prvoj godini će se zasadom formirati zeleni (šumski) zaštitni pojas, koji će se nakon završetka odlaganja peska, produžiti, odnosno podići i sa istočne i južne strane odlagališta.

Naručilac plana je Opština Kovin, nosilac izrade Odeljenje za urbanističke, građevinske i komunalne poslove, a obrađivač Javno preduzeće Urbanizam Pančevo.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track