ČEMU SE NADAJU PAORI POSLE OVAKVOG FEBRUARA: Izmerene temperature visoko iznad normale - Suša vreba iz prikrajka
Foto: Dado Đilas

jako toplo vreme

ČEMU SE NADAJU PAORI POSLE OVAKVOG FEBRUARA: Izmerene temperature visoko iznad normale - Suša vreba iz prikrajka

InfoBiz -

Februar u Srbiji bio je najtopliji u istoriji, odnosno, od 1951. godine od kada se zvanično sprovode meteorološka merenja. Na nacionalnom nivou bilo je toplije za 6,3°C u odnosu na referentni period (1991 - 2020).

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je podatke u biltenu za februar. Sudeći prema tome, iza nas je najtopliji i najsušniji februar ikada. U Novom Sadu i Kikindi je bilo za 7,3 i 7,4°C toplije od normale. Na još 19 od ukupno 28 glavnih meteoroloških stanica februar je bio najtopliji otkako se vodi evidencija, na šest drugi najtopliji, a na jednoj (Kopaoniku) - treći najtopliji, prenosi portal Klima 101.

sneg, voćnjak
foto: RINA

Da li poljoprivrednici sa razlogom strahuju?

Da je bilo toplo i sunčano, to znamo. Ipak, da li i kako će se ovakve temperature odraziti na poljoprivredu i useve?

- Ovo može prouzrokovati smanjenje rezervoara vode u dubljim slojevima zemljišta, što automatski dovodi do povećane ranjivosti na sušu u toplijem periodu godine kada je ona postala poprilično česta pojava - kaže dr Ana Vuković Vimić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu za sajt Klima 101.

Kako objašnjava, usled učestalije pojave toplotnih talasa u hladnom periodu godine, remeti se uobičajeni tok temperaturnih uslova i uslova vlažnosti. Imaju li poljoprivrednici opravdane razloga za brigu?

- Značajno topliji uslovi mogu izazvati ranije kretanje vegetacije različitih vrsta, a zatim i druge poremećaje zbog pomeranja fenološkog razvoja.

ČEKA SE DA PROĐE MART

Zbog aktuelnog stanja u poljoprivredi prouzrokovanog izuzetno toplim februarom, sa velikom tremom se prate prognoze. Čeka se da prođe ovaj kritičan period godine kada je i dalje moguć mraz.

- Velika je verovatnoća da se toplotni uslovi vrate u neki opseg bliže normali ili niže, što znači pojavu mraza kada dolazi do stradanja cvetova - dodaje dr Ana Vuković Vimić.

februar
foto: Mimadeo / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako pojašnjava, anomalija srednje mesečne temperature od više od 6 stepeni znači ekstremno odstupanje od klimatskog proseka. To znači da naša zemlja i svet ne postaju samo topliji, već i sušniji. U prilog tome ide i činjenica da je 2023.godina bila najtoplija ikada u našoj zemlji.

Februar najtopliji i globalno

Nije samo kod nas zabrinjavajuća situacija. Na osnovu merenja Službe za klimatske promene, februar ove godine bio je za 1,79ºC topliji nego u drugoj polovini 19. veka. Zabeležena je i najveća temperatura površine mora, dok je antarktički led sve tanji. Visoke temperature posebno su pogodile jugoistočnu Aziju, južnu Afriku i Južnu Ameriku, kao i zapadnu Australiju.

(Kurir.rs/Klima101)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja