NEMAČKI GIGANT TONE SVE DUBLJE: Prodaja prošle godine pala za 3 milijarde evra KOMPANIJA SE VEĆ PRIPREMA ZA NOVI UDARAC
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

kriza

NEMAČKI GIGANT TONE SVE DUBLJE: Prodaja prošle godine pala za 3 milijarde evra KOMPANIJA SE VEĆ PRIPREMA ZA NOVI UDARAC

InfoBiz -

Nemački konglomerat Bajer nalazi se prema rečima izvršnog direktora Bila Andersona u velikim problemima koje nije moguće rešiti u dogledno vreme.

Investitori su dugo insistirali da se Bajer razbije na tri odvojene grupe, međutim, Anderson navodi da su kompaniju u tome sprečili očekivani gubitak ekskluzivnosti na ključnim lekovima, veliki dug, skupe parnice zbog herbicida Raundapa i unutrašnja birokratija.

- Ta četiri izazova u velikoj meri ograničavaju našu mogućnost da biramo svoju sudbinu. Bilo da je to kompanija sa tri divizije ili u manjim delovima - rekao je Anderson.

Izvršni direktor Bajera je obećao da će kompanija prevazići četiri problema u narednih 24 do 36 meseci sa ciljem da smanji godišnje troškove za 2 milijarde evra do 2026. godine smanjenjem interne birokratije.

Кompanija je prošlog meseca smanjila svoju dividendu za 95 odsto i sačuvala više od 2 milijarde evra u gotovini godišnje. Takođe je otkriveno da su bonusi osoblju smanjeni za 1,4 milijarde evra prošle godine nakon što su promašeni ključni ciljevi učinka.

Prodaja je 2023. godine opala za 6,1 odsto na 47,6 milijardi evra što je gubitak od 2,9 milijardi. Zarada pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije smanjena je za 13 odsto na 11,7 milijardi evra. Bajer se priprema za još jedan pad od 9 procenata u 2024. godini jer se suočio sa novom konkurencijom za neke od svojih najprodavanijih lekova i nižim cenama poljoprivrednih proizvoda.

Grupa se još potresa od posledica nesrećnog preuzimanja američkog proizvođača semena Monsanta od 63 milijarde dolara 2016. godine. To je nemačku kompaniju opteretilo milijardama dugova i izložilo je skupim parnicama oko spornog preparata Raundapa.

Akcije, koje su pale za 51 odsto tokom prošle godine, oslabile su nedavno 6 odsto u popodnevnom trgovanju. Reakcije među investitorima bile su različite.

Ingo Spih, šef odeljenja za održivost i korporativno upravljanje u kompaniji Deka Investment sa sedištem u Frankfurtu, rekao je da je Bajerova strategija još maglovita i da ostaju pitanja o korporativnoj strukturi.

- To nije promenilo igru - rekao je Spih.

Međutim, Markus Mans, portfolio menadžer u trećem po veličini nemačkom menadžeru imovine Union Investment, bio je optimističniji.

- Javna debata o Bajerovoj budućnosti bila je suviše usko fokusirana na raskid. Važnije je poboljšati distribuciju proizvoda u farmaciji i pomiriti se sa sudskim sporovima za glifosat - rekao je Mans za Fajnenšel tajms.

Predstavnici zaposlenih su se pitali da li bi raskid ili otpuštanje radnih mesta rešili probleme grupe.

Frančesko Grioli, visoki zvaničnik moćnog nemačkog sindikata hemijskih radnika IGBCE i nadzornog odbora Bajera, nazvao je situaciju u kompaniji nesigurnom okrivljujući menadžment za seriju grešaka. Grioli je dodao da se osnovni operativni problemi u oblasti farmacije i nauke o usevima moraju rešavati bez nepotrebnog otpuštanja radnih mesta.

- Decenijama u Bajeru nije bilo prinudnog otpuštanja. Naš zajednički cilj treba da bude da tako i ostane - rekao je Grioli.

Deonice Hugo Bossa, podsetimo, pale su 18 odsto nakon što je postalo jasno da kompanija možda neće ostvariti ciljeve prodaje za 2025. godinu zbog slabljenja potrošačke potražnje.

(Kurir.rs/FT/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track