NISTE PROŠLI DALJE, NAŠLI SMO BOLJEG KANDIDATA: Ovu rečenicu kompanije gotovo nikada ne izgovore, evo na šta se kandidati još žale
Foto: Profimedia

nezadovoljni

NISTE PROŠLI DALJE, NAŠLI SMO BOLJEG KANDIDATA: Ovu rečenicu kompanije gotovo nikada ne izgovore, evo na šta se kandidati još žale

InfoBiz -

Poslodavci u Srbiji vratili su se maniru da ne brinu mnogo o svom korporativnom imidžu, niti o bazičnim standardima poslovne komunikacije. Kandidati koji konkurišu za radna mesta u srpskim kompanijama veoma su nezadovoljni time što ih poslodavci ne obaveštavaju o ishodima konkursa, pokazalo je istraživanje „Infostuda“.

Kako je navedeno, u poslednje tri godine 88 odsto ispitanih kandidata nije dobilo povratne informacije. Zbog toga su ove godine kandidati dali najnižu prosečnu ocenu u procesu selekcije i regrutacije – dvojku – su za nedostatak povratnih informacija o ishodu selekcije.

Istraživanje „Oceni put do posla“ pokazalo je takođe da je praksa neobaveštavanja kandidata, koja je do 2020. godine imala znakove poboljšanja, u poslednje tri godine ponovo počela da jača.

Posao, Stres, Boli Glava
foto: Shutterstock

U istraživanju su učestvovala 20.303 kandidata, a rezultati su ukazali na zabrinjavajući trend, sugerišući da poslodavci zanemaruju utisak koji ostavljaju na kandidate.

Kao rezultat toga, 70 odsto kandidata je izjavilo da će izbegavati ponovno prijavljivanje u tim kompanijama, dok čak 75 odsto njih ne bi preporučilo istu kompaniju svojim bliskim osobama.

Najbolje ide – zakazivanje

Kandidati su ocenjivali ključne aspekte, uključujući zakazivanje intervjua, kvalitet informacija o radnom mestu, brzinu završetka selekcije, kao i obaveštenje o ishodu konkursa. Ukupno 20.303 kandidata je iznelo svoje mišljenje u vezi sa 26.856 konkursa koje je objavilo 7.727 poslodavaca.

Kako je navedeno, u 2023. godini, kompanije su posebno visoko ocenjene u segmentu zakazivanja testova/intervjua, ostvarujući prosečnu ocenu četiri.

Ostali ključni aspekti procesa selekcije, poput informacija o radnom mestu (opis posla, dužnosti, radni uslovi…) ocenjeni su sa 3,7, dok je brzina završetka procesa selekcije dobila ocenu 3,6.

kurir.rs/Beta

Bonus video:

06:01

TRAŽITE POSAO? OVA ZANIMANJA SU DOBRO PLAĆENA, A HITNO SU IM POTREBNI RADNICI! Turinski: Srbija ima najviše otvorenih radnih mesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track