POSLODAVCI, PAŽNJA! Da li ste znali da pogrešno uplaćena suma od samo 1 DINARA može basnoslovno da vas košta
Foto: Shutterstock, Nenad Kostić

PAPRENO novogodišnje slavlje

POSLODAVCI, PAŽNJA! Da li ste znali da pogrešno uplaćena suma od samo 1 DINARA može basnoslovno da vas košta

InfoBiz -

Kraj kalendarske godine obično je vreme sumiranja poslovnih rezultata, kao i nagrađivanja zaposlenih u vidu bonusa, jubilarnih nagrada, ali i novogodišnjih poklona za decu radnika. Iako su ove naknade uglavnom ustaljena praksa, preko određenog iznosa poslodavci će platiti porez i za bonuse i poklone.

Za poklone deci zaposlenih, starosti do 15 godina, povodom Nove godine i Božića, propisan je neoporeziv iznos od 12.544 dinara. Ako poslodavac isplati i jedan dinar više od te sume, to će se smatrati zaradom koja podleže punim porezima i doprinosima.

Ako poslodavac isplaćuje jubilarne nagrade, takođe do određenog novčanog iznosa neće platiti porez. Za 2023. godinu gornja granica za ove svrhe ne bi trebalo da pređe 25.085 dinara. Ako ipak iznos jubilarne nagrade pređe ovu sumu, na razliku između neoporezivog i isplaćenog iznosa plaća se porez na zarade od 10 odsto.

Oporezivanje proslave u restoranu

Poslodavci se često odlučuju da pred novogodišnje i Božićne praznike organizuju proslavu za zaposlene. Prema rečima poslovnih savetnika, u tom slučaju račun za hranu i piće smatra se troškom reprezentacije.

Troškovi ugostiteljskih usluga povodom obeležavanja Nove godine vode se kao reprezentacija i oni moraju biti dokumentovani računima. Troškovi ugostiteljskih usluga ne smatraju se zaradom, i ne oporezuju se porezom na dohodak građana.

ŠTA KAŽE ZAKON?

Važno je naglasiti da u Zakonu o radu i Zakonu o porezu na dohodak građana postoji razlika u oporezivanju. Jedan broj primanja koja ostvare zaposleni u firmi ne smatraju se zaradom, odnosno na ta primanja se ne obračunavaju porezi i doprinosi kao na zaradu, dok sa druge strane Zakon o porezu na dohodak građana ograničava visinu sume koju firma može da isplati i iznad koje se plaća porez.

Kada je reč o nabavci novogodišnjih ukrasa za poslovne prostorije, i u tom slučaju može da se javi dilema da li obveznici PDV-a po ovom osnovu imaju pravo na odbitak prethodnog poreza.

Nova godina, Nova Godina 2019, Skadarlija, doček Nove godine
foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Međutim, poreski savetnik Jovan Pavlović kaže da poreski obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza i po osnovu izdataka za ukrašavanje poslovnih prostorija.

- Kompanije koje imaju sindikalne organizacije, tu se misli uglavnom na velika preduzeća, mogu upravo zbog svoje veličine da imaju na osnovu sindikalnih članarina davanje koja neće biti oporezovana. Pokloni koji se, na primer, daju iz sredstava članarine sindikalne organizacije ne oporezuju se porezom na dohodak građana i ne podležu obavezi plaćanja doprinosa, bez obzira na to da li se daju onima koji su u radnom odnosu (zaposleni kod davaoca poklona) ili nisu u radnom odnosu kod davaoca poklona. Razlog je taj što se sindikalna članarina plaća iz zarada zaposlenih na koje su već plaćeni porez i doprinosi - objašnjava naš sagovornik.

Deda Mraz, Pokloni
foto: Shutterstock

Na ovakav poreski tretman primanja po osnovu poklona koja se daju iz sredstava članarine sindikalne organizacije nije od značaja da li se taj poklon ostvaruje u novcu ili u robi.

Međutim, pored povoljnijeg poreskog tretmana za poklone radnicima, mora postojati dokaz da sredstva nedvosmisleno potiču iz sredstava članarine sindikalne organizacije ili drugih izvora sredstava na koje su plaćeni porez i doprinosi, i da ne potiče od sredstava poslodavca koje je preneo na sindikalnu organizaciju.

U slučaju da se pokloni daju iz sredstava koja nisu prikupljena po ovom osnovu, već od drugih prihoda sindikata, onda poklon ima karakterzarade i na njega se plaćaju porez i doprinosi iako ga daje sindikat.

kurir.rs/ biznis.rs /prenela: J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja