ZATVORILI 150 FABRIKA ODEĆE, MEĐU NJIMA SU I BRENDOVI OMILJENI U SRBIJI! Plata radnicima povećanja na 114 dolara, haos na ulicama!
Arhiva, Foto: Rojters

TOTALNI RASPAD SISTEMA

ZATVORILI 150 FABRIKA ODEĆE, MEĐU NJIMA SU I BRENDOVI OMILJENI U SRBIJI! Plata radnicima povećanja na 114 dolara, haos na ulicama!

InfoBiz -

Proizvođači odeće u Bangladešu zatvorili su 150 fabrika na neodređeno vreme. Policija je podnela tužbu protiv 11.000 radnika u vezi sa protestima praćenim nasiljem tokom kojih su zahtevali povećanje minimalne zarade, rekli su zvaničnici.

U Bangladešu 3.500 fabrika odeće čini oko 85 odsto godišnjeg izvoza vrednog 55 milijardi dolara, a medu onima koji se snabdevaju iz ove zemlje su neke od vodećih svetskih marki, uključujući Livajs, ili u Srbiji veoma popularnu Zaru i H&M.

Odeća, Devojke, šoping, Butik
foto: Profimedia

Uslovi rada su veoma teški za mnoge od četiri miliona radnika u ovom sektoru, od kojih su ogromna većina žene čija je početna mesečna plata do skoro bila 75 dolara, prenosi Biznisinfo.

Protesti za bolje plate, na kojima je bilo nasilja, izbili su prošlog meseca. Od tada su ubijena najmanje tri radnika, a više od 70 fabrika je opljačkano ili oštećeno, navodi policija.

Protest radnika u Bangladešu/Arhiva
Protest radnika u Bangladešu/Arhivafoto: EPA

Komisija koju je imenovala Vlada podigla je plate u ovom sektoru za 56,25 odsto, na 114 dolara, ali su radnici to odbili i zatražili minimalnu platu od 210 dolara.

U četvrtak se 15.000 radnika sukobilo sa policijom na ključnom autoputu i opljačkalo modernu fabriku Tusuku i još desetak postrojenja.

Kurir/Bizportal

Bonus video:

01:34

OGLAS U SRBIJI ZA VOZAČA, PLATA 250.000 DINARA?! Iz Infostuda o deficitarnim zanimanjima: Ovde plata ide do 350.000 RSD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja