U OVOM GRADU RADI SE SAMO 4 DANA! Svi zadovoljni! Evo šta se dešava s platom i ko je najviše profitirao
Foto: Profimedia

evopski eksperiment

U OVOM GRADU RADI SE SAMO 4 DANA! Svi zadovoljni! Evo šta se dešava s platom i ko je najviše profitirao

InfoBiz -

Pilot program sproveden u Valensiji pokazao je da je radna nedelja u trajanju od četiri dana znatno poboljšala zdravlje radnika smanjenjem stresa, uz smanjenje emisija štetnih gasova i koristi deci.

Grad Valensija, treći španski grad po veličini, sa skoro 800.000 stanovnika, uredio je da se lokalni praznici zaređaju četiri ponedeljka, od 10. aprila do 7. maja 2023. godine. U ovom projektu je učestvovalo 360.000 radnika.

Usvojene zdrave navike

Nezavisni komitet za zdravstvene i društvene nauke, koji je i ocenjivao ovaj program, zaključio je da je veliki broj učesnika ovog projekta koristilo duže vikende, kako bi stekli zdrave navike, poput vežbanja, odmora i kuvanja domaćih obroka.

Podaci su prikazali poboljšanje u samoocenjivanju zdravlja, nivo stresa je na niskom nivou i manji je osećaj umora, dok je povišen hormon sreće, podignuto raspoloženje i lično zadovoljstvo.

doktorka, doktor, zdravlje
foto: Profimedia

Takođe, gradska merenja su pokazala smanjenje upotrebe motornih vozila tokom četiri ponedeljka, što je dovelo do poboljšanja kvaliteta vazduha, a emitovano je i manje azot-dioksida.

Ono što je negativna strana ovog projekta je što su pušači i osobe koje piju povećale konzumaciju duvana i alkohola.

Međutim, ne može se zanemariti visok procenat ispitanika koji je rekao da više čita, gleda filmove i bavi se hobijima, kao što su fotografija, muzika i slikanje.

Roditelji su imali više vremena za decu

Projekat od četiri radna dana nedeljno je najviše doprineo deci, koja su tada imala više vremena da provedu sa roditeljima.

roditelji, porodica
foto: Profimedia

U izveštaju je navedeno da su grane turizma i usluga prosperirale, jer su imale više gostiju u tom periodu, ali su trgovci osetili pad prodaje, a hitne medicinske službe bile su preopterećene, jer je više zdravstvenih radnika, u tom periodu, uzimalo odmor.

Podsetimo, projekat je osmislila gradska leva koalicija Kompromis, savez progresivnih, zelenih i regionalnih partija. Španska socijalistička vlada pokrenula je 2022. sličan projekat u trajanju od dve godine, fokusirajući se na mala i srednja preduzeća širom zemlje.

kurir.rs/sputnikportal.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja