VLADA USVOJILA NOVU MINIMALNU CENU RADA: Evo koliki će biti minimalac u 2024. godini! Ovo je REKORDNO POVEĆANJE!
Foto: Ana Paunković, Shutterstock

lepa vest

VLADA USVOJILA NOVU MINIMALNU CENU RADA: Evo koliki će biti minimalac u 2024. godini! Ovo je REKORDNO POVEĆANJE!

InfoBiz -

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2024. godine, prema kojoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času.

To znači da će minimalna cena rada umesto dosadašnjih 230 dinara biti povećana na 271 dinar po času, što je povećanje za 17,8 odsto.

radnici, plata, pogon, fabrika, minimalac
foto: Shutterstock

- Nakon ovog rekordnog povećanja, minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno. To će ujedno biti značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024. godini, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi - saopšeteno je iz Vlade Srbije.

Na sednici je usvojena Uredba o kapitalnim projektima kojom se na jedinstven i sveobuhvatan način bliže uređuje postupak odabira i realizacije kapitalnog projekta, s ciljem delotvornijeg i efikasnijeg upravljanja javnim sredstvima.

Detaljno propisane faze projektnog ciklusa omogućiće jasno definisanje cilja tog projekta, adekvatniju pripremu i planiranje sredstava, vremenski okvir potreban za realizaciju, kao i objektivnu ocenu i pravilnu selekciju kapitalnih projekata.

Primenom ove uredbe, otklanjaju se nedoumice u pogledu nadležnosti za sprovođenje kapitalnog projekta, odnosno da li se takav projekat sprovodi na nivou Republike, Autonomne pokrajine ili lokalne samouprave.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak u vezi sa organizacijom Manifestacije "Sportski susret mladih iz dijaspore" čiji je cilj da mladi iz dijaspore upoznaju vršnjake iz Srbije, steknu osnovna znanja o zemlji iz koje potiču i zajednički razviju identitetsku vezu sa maticom, a s obzirom na to da u našoj dijaspori već stasava treća i četvrta generacija mladih koji uglavnom nikada nisu bili u Srbiji.

Ovaj cilj će se ostvariti kroz sportske, edukativne, zabavne i druge aktivnosti koje će biti održane na Manifestaciji, predviđene su radionice koje će mladima približiti i predstaviti lepotu srpskog jezika, istorije, kulture i običaja, a planiran je i obilazak najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti Zlatiborskog okrura, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track