PAORIMA SLEDUJE 100 LITARA GORIVA PO HEKTARU: Šta treba da urade kako bi im bio vraćen novac, važno je da imaju jedan papir
Foto: T.Ilić

poljoprivreda

PAORIMA SLEDUJE 100 LITARA GORIVA PO HEKTARU: Šta treba da urade kako bi im bio vraćen novac, važno je da imaju jedan papir

InfoBiz -

Poljoprivrednici u Srbiji će dobijati 100 litara goriva po hektaru obradive zemlje, ali neće moći da traže podsticaje i subvencije naknadno po usvajanju budžeta, već samo pre toga, rekao je agroanalitičar Goran Đaković.

- Nadam se da će sistem biti jednostvaniji imajući u vidu da sada imamo e-Agrar, digitalizovan račun za bilo šta, pa i za gorivo. Treba samo da vidimo kako je to tehnički izvodljivo - izjavio je Đaković.

Na pitanje kako će novi sistem funkcionisati u praksi, Đaković je naveo da će poljoprivrednici nakon točenja goriva čuvati račun za gorivo, na osnovu koga će im kasnije biti uplaćen novac od strane države.

- Videćemo kako će se rešiti dostavljanje računa, da li će to ići preko e-Agrara ili preko neke druge aplikacije, zatim će se novac vraćati tokom godine. Ja se nadam da će to biti brže, mada se meni više sviđa sadašnji sistem koji obezbeđuje poljoprivrednicima na pumpama da za 180 dinara imaju litar goriva - naveo je Đaković.

On je rekao da vreme za povraćaj novca zavisi od države i od toga kako će Ministarstvo finansija to rešiti.

- Nadam se da neće čekati duže od tridesetak dana na povraćaj, jer bi sve ostalo bilo nezgodno za poljoprivrednike imajući u vidu sezonski tip radova. Niste vi stalno sa traktorima u njivi, nego u vreme setve, žetve, prskanja - ukazao je Đaković.

On je istakao da će svi poljoprivrednici imati pravo na jeftinije gorivo i dodao da će od dokumentacije biti potreban račun na koji će se uplaćivati novac.

Naš sagovornik pretpostavlja da će Ministarstvo poljoprivrede kroz savetodavne službe uputiti proizvođače kako da ostvare pravo na gorivo na osnovu onoga što bude definisalo Ministarstvo finansija i Zakon o akcizama.

kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja