PAORI ĆE USKORO TOČITI JEFTINIJI DIZEL: Evo ko će sve moći da koristi ove pogodnosti i kada
Foto: T.Ilić

dobre vesti za poljoporivrednike

PAORI ĆE USKORO TOČITI JEFTINIJI DIZEL: Evo ko će sve moći da koristi ove pogodnosti i kada

InfoBiz -

Poljoprivrednici će od Nove godine plaćati dizel gorivo jeftinije pošto će akciza na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe biti 14,24 dinara po litru, naravno, ukoliko dokažu da im je ono potrebno za obradu njiva, rekao je za generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović. Кako je navedeno u predlogu Zakona o izmeni Zakona o akcizama koji je objavljen na sajtu Parlamenta, akcize na motorna goriva bi trebalo da se povećaju za osam odsto

- Akciza na dizel gorivo bi od 1. oktobra trebalo da iznosi 64,24 dinara po litru, a od 1. januara 2024. za ono koje se koristi u poljoprivredne svrhe biće 14,24 dinara po litru, što znači da će oni koji kupe dizel gorivo od naredne godine i ostvare to pravo, moći nakon dokazivanja namene potrošnje da ostvare refakciju - povrat od 50 dinara po litru. Ministarstva poljoprivrede i finansija će do tada definisati uslove i proceduru za korišćenje tog prava - istakao je Mićović.

traktor, njiva
foto: T.Ilić

Poljoprivrednik Saša Atanasković iz Turije kazao je da je akciza od oko 14 dinara po litru za dizel gorivo za ratare prihvatljiva, jer će imati jeftinije gorivo, koje predstavlja značajnu stavku u troškovima poljoprivredne proizvodnje:

- Zemljoradnici s agro karticama sada toče dizel gorivo na NIS-ovim pumpama po 179 dinara za litar dok je trenutno dizel 204 dinara, što znači da je za nas gorivo trenutno jeftinije 25 dinara, a od Nove godine dobićemo povrat 50 dinara, što je duplo, pod uslovom da akcize na dizel država ne poveća.

Ipak, podvukao je Atanasković, najbolje bi bilo da poljoprivrednici uopšte ne plaćaju akcize na gorivo, jer se ta vrsta dažbine ne naplaćuje nigde u okolnim zemljama, a ni šire.

Jeftiniji dizel je rezultat dogovora predstavnika poljoprivrednih udruženja i Ministarstva poljoprivrede i finansija od pre nekoliko meseci.

TRAŽE DIZEL BEZ AKCIZA

Zahtev za dizelom bez akciza, podsećamo, dugo je bio na spisku poljoprivrednih udruženja, a prema dostignutom dogovoru, kažu iz Inicijative za spas poljoprivrede Srbije, pravo na to gorivo pod tim uslovima trebalo bi da dobiju svi poljoprivrednici bez obzira na to da li su ratari, povrtari ili voćari. Svi bi trebalo da ostvare pravo po stotinu litara dizel goriva po hektaru za sve površine upisane u registar poljoprivrednih gazdinstava.

- Poljoprivredna udruženja su tražila da direktno na pumpama mogu da kupuju dizel gorivo s PDV-om, ali bez akciza i da se o tome uspostavi odmah na pumpama kontrola, pa nismo zadovljnI sadašnjim rešenjem - naveli su u Inicijativi za spas poljoprivrede Srbije. - Preostaje nam zato da sa predstavnicima države postignemo dogovor da u što kraćem roku dobijemo nazad 50 dinara po litru i zalažemo se i dalje da i ovdašnji poljoprivrednici, kao i drugi zemljoradnici u okruženju, mogu da kupuju gorivo bez akciza.

Kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja