PRAVO PUNOMASNO MLEKO ZA 200 DINARA U BEOGRADU: Sami sipate iz aparata, ali kusur ne vraća! Evo gde za sada možete samo da kupite
Foto: Printscreen

mlekomat i u prestonici

PRAVO PUNOMASNO MLEKO ZA 200 DINARA U BEOGRADU: Sami sipate iz aparata, ali kusur ne vraća! Evo gde za sada možete samo da kupite

InfoBiz -

Kada ste poslednji put pili pravo, punomasno, kravlje mleko sa farme? Verovatno kod baka i deka na selima. Uspomene sada možete evocirati zahvaljujući prvom mlekomatu u Beogradu.

Direktno sa farme, sveže sirovo mleko u flaši, do frižidera. Od nedavno postoji i aplikacija preko koje lako možete pronaći najbliži mlekomat i gazdinstvo koje ga snabdeva.

mlekomat
foto: Printscreen

Prvi mlekomat u Beogradu postavljen je pre dva meseca na Bežanijskoj kosi. Sam ga je kupio i postavio Marko Krsmančić, kada je video kako Nemci i Austrijanci piju domaće mleko sa mlekomata iz staklenih flaša. Mleko svakoga dana stiže sa farme "Glišić" kod Kovina.

Najteži zadatak bilo je zadobiti poverenje građana.

- Prva razlika, odnosno komentar, jeste da je to pravo mleko. Iste reakcije su i ovde. Ko jednom proba, uvek se vraća - kaže Krsmančić.

Testiranje i higijena

To mleko se, ističe Krsmančić, redovno testira, rade se analize u Zavodu za mlekarstvo Srbije.

- Mi smo u obavezi da dva puta mesečno radimo analize. Ne želimo da dođemo u taj rizik da mleko na mlekomatu bude neodgovarajućeg kvaliteta - navodi Krsmančić.

mlekomat
foto: Printscreen

Prema postojećim propisima, mleko na mlekomatu mora biti samo sa jedne farme. Mlekomat je potrebno registrovati, a veterinarska inspekcija proverava da li gazdinstvo ispunjava sve higijenske uslove.

Prvi mlekomat u Srbiji postavljen je 2021. godine u Čajetini. Milovan Ninčić kaže da ulaganja nisu mala, da je najveći trošak transport iz sela u grad, ali da to može da bude spas za mala gazdinstva.

mlekomat
foto: Printscreen

- Za sada je to baš kratak period da bih mogao da procenim malo bolje. Sve u svemu, za sada, u odnosu na raniji rad i proizvodnju i prodaju mleka, drugačiji su odnosi. Što se tiče mog gazdinstva, po mene je lično bolje. Kod mene je trenutno mleko na aparatu 140 dinara, a u otkupu mlekare plaćaju 50-60 do 70 litara dinara, prosečno ide 50-100 litara mleka, aparat mi šalje poruke na telefon kad je na rezervi, kad treba da se dopuni, kolika je temperatura - kaže Milovan Ninčić.

Do mlekomata uz pomoć aplikacije

Od nedavno postoji i aplikacija preko koje lako možete pronaći najbliži mlekomat i gazdinstvo koje ga snabdeva.

mlekomat
foto: Printscreen

Programeri Miloš Jovanov i Aleksandar Džavrić su je napravili kada je jedno gazdinstvo u Vrbasu ostalo bez otkupljivača mleka. Sada se na mapi nalaze 434 domaćinstva.

- Ideja ovoga je kao neki mali oglasi, žute strane, lista gazdinstva koja prodaju te stvari. Jedini uslov jeste da je gazdinstvo registrovano, da nam ostave broj gazdinstva i da mi možemo da potvrdimo - objašnjava Miloš Jovanov.

mlekomat
foto: Printscreen

Mlekari kažu da je država prošle godine nudila subvencije za mlekomate sa skoro 80 odsto refundacije, ali se niko nije prijavio. Međutim, tu informaciju Ministarstvo poljoprivrede nije potvrdilo.

Konkurs je raspisan i ove godine, ali rezultati još nisu poznati.

Kurir/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track