MINISTAR MALI POBIJA NAVODE NEKIH MEDIJA O INDEKSU EKONOMSKE SNAGE: Pokušavaju da umanje rezultate, iako su oni impresivni
Foto: screenshot Prva tv

statistička akrobacija

MINISTAR MALI POBIJA NAVODE NEKIH MEDIJA O INDEKSU EKONOMSKE SNAGE: Pokušavaju da umanje rezultate, iako su oni impresivni

InfoBiz -

Siniša Mali, ministar finansija odgovorio je danas na tekst koji se nalazi na naslovnoj strani NIN-a u kome se analizira indeks ekonomske snage osam zemalja regiona za 2022. godinu, a u kome stoji da Srbija nije dobro pozicionirana i da su "od nas gori samo Makedonci".

Tom prilikom ministar je naglasio da smo svedoci da se u svrhu dnevno političkih potreba, zarad bombastičnih naslovnih strana ili samo zbog popunjavanja novinskih stubaca, sve češće plasiraju paušalne ocene makroekonomske situacije u našoj zemlji.

- Neretko se selektivnim prikazivanjem indikatora, bez analize cele slike, nestručnim i malicioznim pristupom, pokušavaju minimizirati rezultati postignuti u poslednjih 10 godina, iako su nedvosmisleno potvrđeni kao impresivni, kako kroz izveštaje međunarodnih institucija, tako i kroz nivo kreditnog rejtinga od strane eminentnih agencija - kaže on.

Njihov kompozitni indeks je potpuno proizvoljna i stručno besmislena mera ili kategorija takozvane ekonomske snage. Najpre, to je pojmovno pitanje: Šta je ekonomska snaga?

- Taj pojam u stručnim knjigama ne postoji u smislu jasne i precizne definicije na osnovu koje bi se moglo razmišljati o nekoj meri. Postoji takozvani sistem nacionalnih računa, koji obuhvata pojmove kao što su bruto domaći proizvod, investicije, potrošnja, izvoz, uvoz itd. U kolokvijalnom smislu, sintagma „ekonomska snaga“ se upotrebljava kao intuitivna kategorija koja asocira najpre na nominalnu veličinu bruto domaćeg proizvoda - ističe ministar.

Naime, u tekstu pod naslovom "Od nas gori samo Makedonci", NIN navodi da dok zvaničnici tvrde da smo u poslednjih 11 godina ekonomski postigli najviše do sada i da po standardu polako stižemo Mađarsku, Slovačku i Poljsku, Srbija je po 10 ekonomskih parametara lošija ne samo od Hrvatske, Rumunije i Bugarske, već i od tri zemlje Zapadnog Balkana - BiH, Crne Gore i Albanije.

- Čak i da raste duplo brže, Srbija ni do kraja Vučićevog mandata ne može po ukupnom BDP da stigne Hrvatsku, koja je izbila na prvo mesto i prekinula dominaciju Rumunije. Srbija bitno zaostaje za većinom zemalja iz komšiluka, za Crnom Gorom kaska 499 dolara, Bugarskom 4.378, Rumunijom 6.498, dok nam Hrvatska beži čak 8.092 dolara - stoji u tekstu.

Ministar Mali, s druge strane, smatra da u regionu Zapadnog Balkana, Srbija čini više od polovine ukupnog BDP-a, tako da u tom smislu nikako nije u pozadini već, naprotiv, najveća ekonomska, investiciona i potrošačka gravitacija na Zapadnom Balkanu.

- U širem regionu, Rumunija je jedina jača ekonomija po BDP-u i potrošačkoj snazi. Svakome ko makar minimalno prati ekonomska i socijalna kretanja u Srbij jasno je da od 2015. imamo neuporediv ciklus rasta u uslovima potpune makroekonomske stabilnosti, a jasno je da je Srbija vrlo ekonomski imuna na šokove kao što su suša (2017, 2022), pandemija, evropska inflacija i drugi - navodi Mali.

Siniša Mali
foto: screenshot Pink tv

Naša zemlja je, tvrdi ministar, u prethodnom periodu privukla više od 60 odsto svih investicija u regionu. Indikatori koji upućuju na budući održiv rast životnog standarda, osim investicija i snažnog rasta izvoza, su rast produktivnosti i konkurentnosti. Održiv rast životnog standarda je moguć jedino kreiranjem novih radnih mesta, a ne veštačkim povećanjem plata i penzija i procikličnom fiskalnom politikom, koja je obeležila period do 2012. godine.

STRANE INVESTICIJE

Srbija je tokom 2022. godine ostvarila neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) od 4,3 milijarde evra (7,1 odsto BDP-a u 2022. i 6,9 odsto u 2021. godini), dok je priliv SDI u Makedoniji 670 miliona evra, u Crnoj Gori 782 miliona, Albaniji i Sloveniji po 1,2 milijarde evra. I ne samo strane investicije, ukupne investicije u Srbiji u periodu od 2015. do 2022. godine, kumulativno su realno porasle oko 85 odsto. Učešće fiksnih investicija u BDP-u povećano je na 22,8 odsto u prošloj, dok su uprkos pandemiji, tokom 2020. i 2021. kumulativno realno povećane za oko 14 procenata. Državne investicije su dostigle nivo 7,4 odsto BDP-a u 2021. i 2022. (2011. i 2012. su bile tek oko 3 odsto BDP-a).

- Ozbiljna makroekonomska analiza, pored selektivnog navođenja brojeva, zahteva posmatranje šireg spektra indikatora, kako njihove vrednosti, tako i smer i dinamiku njihovog kretanja. Stopa nezaposlenosti iz 2012. godine je iznosila preko 25 odsto, a danas je jednocifrena. Nijedna zemlja u regionu nije zabeležila ovako rapidno smanjenje broja nezaposlenih.

NAJVEĆI RAST ZARADA U REGIONU

Prema zvaničnim podacima za 2022. godinu, sa stopom od 9,6 odsto, bolji smo od Makedonije koja beleži 14,5 odsto, BiH sa 15,4 odsto, Crne Gore sa 14,7 odsto, Albanije sa 11 odsto, a kao zemlje EU, u regionu su od nas bolje Bugarska i Rumunija. Istovremeno, nijedna zemlja u regionu nije zabeležila veći rast prosečnih zarada od Srbije. Rast zarada u Srbiji u odnosu na 2012. je 74,4 odsto i veći je nego u Albaniji (41,8 odsto), BiH (35,8 odsto) Makedoniji (52,2 odsto), Crnoj Gori (46,2 odsto).

Ministar Mali navodi da je uprkos višedimenzionalnoj krizi, koja traje više od tri godine, Srbija uspela da ostvari kumulativni realni rast BDP-a u periodu 2020-2022. od oko devet odsto, rekordan priliv SDI, nastavak rasta zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru, kao i najviši nivo deviznih rezervi.

- Kumulativni rast BDP-a u Crnoj Gori je u istom periodu iznosio 1,5 odsto, u Makedoniji 1,1 odsto, u BiH 8,2 odsto, Bugarskoj 6,8 odsto, Mađarskoj 7,1 odsto. Zbog svega navedenog, ekonomska analiza ne bi smela biti prosto sabiranje i rangiranje paušalno izabranih indikatora u jednoj tački vremena. To je onda čista statistička manipulacija, da ne kažemo laž - nastavio je ministar.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track