EVO ŠTA MOGU DA URADE PUTNICI KOJI SU UPLATILI ARANŽMANE U AGENCIJI KOJA SE ZATVORILA: Mnogi za letovanja unapred dali 4.000 evra
Foto: Shutterstock, Ilustracija

prestala da radi zbog finansijskih poteškoća

EVO ŠTA MOGU DA URADE PUTNICI KOJI SU UPLATILI ARANŽMANE U AGENCIJI KOJA SE ZATVORILA: Mnogi za letovanja unapred dali 4.000 evra

InfoBiz -

Novosadska turistička agencija "Siti travel" obavestila je tokom vikenda klijente da je zatvorena zbog finansijskih teškoća, te da su svi prodati aranžmani otkazani. Oko 50 klijenata tvrdi da su prevareni jer su ostali i bez para i bez putovanja.

Turisti koji su planirali letovanja u Turskoj, Grčkoj, Egiptu i na Majorci su za njih uplatili od 2.000 do čak 4.000 evra, a pojedini su na društvenim mrežama objavili da su još u maju isplatili pun iznos.

- Trebalo je da putujemo preko agencije "Siti travel" 4. avgusta. Međutim, otkazali su nam jer nisu uplatili glavnoj agenciji pare s obzirom na to da su subagenti. Mi smo uplatili ceo iznos 11. juna i imamo sve potvrde. Zamolili su nas iz agencije da sačekamo do 21. avgusta za povraćaj novca, ali nama je rizik da čekamo dotad. U pitanju je 3.800 evra - glasi jedna od objava klijenata.

Grčka, letovanje, odmor, letovanje u Grčkoj, grčke plaže, plaža
foto: Shutterstock

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, kaže za Kurir da treba sačekati turističku inspekciju da uradi posao i vidi koliko ima oštećenih.

- S obzirom na to da se radi o posredničkoj agenciji, ukoliko postoje ugovori sa agencijama organizatorima koje je samo mogao da prodaje ovaj agent, onda će inspekcija putnicima dati smernice kako da postupaju jer ima načina da oni budu u mogućnosti da ostvare svoja putovanja. Ova agencija kao posrednik nema obavezu da ima garanciju jer nije odgovorna za organizaciju, ali mora imati važeće ugovore sa organizatorima putovanja - objašnjava Seničić i dodaje:

Aleksandar Seničić
foto: Kurir TV

- Ukoliko je u pitanju prevara, tada svakako u krivičnom postupku mogu da ostvaruju svoja prava, ali da sačekamo turističku inspekciju. Savet je da se svi putnici koji imaju potraživanja obrate zvanično turističkoj inspekciji jer će time olakšati situaciju, da znamo koliko oštećenih putnika ima, pretpostavka je da ih je više desetina.

Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva objavilo je na svom sajtu da je ova agencija postojala od 2010, da je registrovana kao preduzetnik i da je posao prodaje turističkih putovanja obavljala kao posrednik, što znači da je prodavala putovanja drugih agencija, organizatora putovanja.

- Tokom perioda postojanja agencija je nekoliko puta imala blokiran račun, uglavnom po jedan dan, ali je tokom 2021. bila u blokadi i 46 dana. Trenutno su računi blokirani za iznos od 370.500 dinara. Najverovatnije je da je ova agencija prihvatala uplate na svoj račun ili u gotovom novcu, isti nije prosledila organizatoru, pa putnici, iako neki imaju potpisan ugovor, ne mogu da ostvare pravo na realizaciju aranžmana jer organizator nije dobio novac - navodi Efektiva i dodaje:

"Siti travel"

Bez odgovora

Iz agencije "Siti travel" Kurir do zaključenja ovog broja nije dobio odgovore na poslata pitanja. Međutim, na profilu agencije na društvenim mrežama stoji obaveštenje da prestaju s radom od 5. avgusta.

- Turistička agencija "Siti travel" prestaje da radi od 5. avgusta, kao što ste verovatno već čuli, zbog finansijskih problema. Razumemo one koji su nezadovoljni, svakako smo imali najbolje namere, kao svih prethodnih 13 godina. Posebno zahvaljujemo ovih 90 odsto putnika i kolega koji nam šalju poruke podrške. Većina nam je pisala da ćemo se zajednički dogovoriti o nekom dužem roku za vraćanje sredstava. Hvala puno - piše u objavi.

- Sve to treba da ispitaju turistička inspekcija i MUP, nakon čega bi situacija u vezi sa pravima putnika bila jasnija. Ako se utvrdi da je organizator primao novac od posrednika, ti putnici onda imaju pravo na realizaciju ili povraćaj uplata. Ako je vlasnik agencije proneverio novac putnika, jedino što preostaje kao mogućnost za obeštećenje su privatne tužbe protiv vlasnika, jer on u ovom poslu, kao preduzetnik, odgovara i ličnom imovinom. Od turističke inspekcije nismo dobili odgovor u vezi sa ovim slučajem.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track