ŽENA LETOVALA NA HVARU I OSTALA ZATEČENA: Na plaži joj uručili RAČUN, nije mogla da veruje kada je videla ŠTA NAPLAĆUJU
Foto: Shutterstock

dva evra "po glavi"

ŽENA LETOVALA NA HVARU I OSTALA ZATEČENA: Na plaži joj uručili RAČUN, nije mogla da veruje kada je videla ŠTA NAPLAĆUJU

Novčanik -

Turisti se gotovo svakodnevno žale na visoke cene u Hrvatskoj, posebno na Jadranu. Međutim, sada na delovima hrvatskog Jadrana ove godine naplaćuju i korišćenje plaže, tačnije kupanje u moru, pa tako, na primer, "dnevni boravak" u kampu "Mlaska" u opštini Sućuraj na ostrvu Hvaru košta dva evra, piše splitska Slobodna Dalmacija.

- Da smo korisnici kampa - u redu, treba naplatiti nešto što je pod koncesijom, ali koliko je vidljivo na dostupnim internet stranicama, taj kamp uopšte nema koncesiju na plažu, a kamoli koncesiju koja uključuje naplatu korišćenja kupališta i mora! Čak bih i shvatila da možda hoće da mi naplate parkiranje, ali moj auto uopšte nije bio parkiran u kampu, već ispred rampe, na makadamu. Rečeno mi je kako moram da platim tri dnevne karte za kupanje na plaži, za nas tri odrasle osobe - rekla je žena i dodala:

- Ne ležaljku ili suncobran ili parking, nego platiti dva evra "po glavi", znači šest evra za nas troje koji ćemo se kupati na njihovoj plaži - vrlo ljutito rekla je jedna žena koja je neprijatno iskustvo doživela na istočnoj strani ostrva, u Sućurju.

Hvar
foto: Youtube Printscreen

Ona navodi kako je platila račun i na kojem je jasno navedena usluga "dnevnog boravka".

- Kojeg boravka, šta to naplaćuju? Korišćenje plaže? Po kojem mi to zakonu neko, ko ima kamp može naplatiti korišćenje kupališta? Budući da plan za koncesiju i gospodarenje tim područjem nisam nigde našla u zvaničnim dokumentima, a koliko sam saznala oni koncesiju ni nemaju – navodi ova žena o kampu "Mlaska".

Šta im je to naplaćeno, po kojoj osnovi se navodi "dnevni boravak" ako nisu koristili prostor kampa, već samo plažu koja je pomorsko dobro i niko im ne sme naplatiti ni kupanje ni "boravak" na kopnenom prostoru širokom šest metara gledano od ruba mora.

Hvar
foto: Profimedia

Prema Planu upravljanja pomorskim dobrom Opštine Sućuraj i utvrđenim granicama pomorskog dobra iz novembra 2008. godine, dozvole za korišćenje ležaljki (35 komada), suncobrana (30 komada), akvaparka, frižidera za sladoled, podmornice za razgledavanje morskog dna, jedrilica i čamaca na vesla, štandove za prodaju rukotvorina, kiosk, ugostiteljske terase i drugo. izdate su za uvalu Mlaska, ali nigde se ne navodi i plaćanje "dnevnog boravka".

Slobodna Dalmacija je poslala upit firmi "Sućuraj", u čijem okviru posluje kamp "Mlaska", a odgovor će objaviti kada ga dobiju.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track