KOLIKO KOŠTA ZAMENA LIČNE KARTE: Proverite rok važenja, posle 15 dana od isteka sledi kazna, a iznos nije mali!
Foto: Marina Lopičić

ne zaboravite

KOLIKO KOŠTA ZAMENA LIČNE KARTE: Proverite rok važenja, posle 15 dana od isteka sledi kazna, a iznos nije mali!

InfoBiz -

Kada istekne lična karta imate 15 dana od datuma isteka da podnesete zahtev za izdavanje nove. Često se dešava da na ovaj detalj zaboravimo, pa se dešava da tek kada nam ovaj dokument zatreba u banci ili u nekoj državnoj ustanovi shvatimo da više ne važi.

Prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su drastične kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu i ona iznosi 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora. Takođe, prema tom zakonu zaprećena je novčana kazna od 5.000 dinara za svakog ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte. U praksi se, međutim, retko ili gotovo nikada ne dešava da službeno lice kazni osobu zbog toga.

Prilikom podnošenja zahteva za zamenu istekle lične karte potrebno je poneti isteklu ličnu kartu, kao i dati saglasnost da MUP po službenoj dužnosti pribavi izvod iz matične knjige rođenih i uverenje o državljanstvu, ukoliko to građanin želi.

S druge strane, ukoliko je građanin već posedovao biometrijsku ličnu kartu nije neophodno pribavljati dokumentaciju, s obzirom na to da u bazama MUP-a podaci već postoje.

ŠTA JE POTREBNO ZA LIČNU KARTU?

Zahtev za izdavanje nove lične karte podnosi se lično u policijskoj upravi ili stanici, po mestu prijavljenog prebivališta, odnosno boravišta, pri čemu je neophodno

1. Prethodno izdata lična karta ili (ukoliko je izgubljena) druga važeća isprava iz koje se može utvrditi identitet podnosioca zahteva (npr. pasoš ili vozačka dozvola);

2. Uplatnica generisana na portalu eUprave;

3. Po želji, fotografija veličine 50h50 mm (koja verno prikazuje lik podnosioca zahteva, na jednobojnoj sivoj pozadini, ne starija od šest meseci i koja ispunjava uslove propisane u članu 21. Pravilnika o ličnoj karti) za osobu kojoj se prvi put izdaje biometrijska lična karta.

Po službenoj dužnosti, uz saglasnost stranke, pribavljaju se podaci iz sledećih dokumenata:

- Izvoda iz matične knjige rođenih (u slučaju prvog izdavanja biometrijske lične karte, a svaki naredni put samo u slučaju da je došlo do promene nekog od ličnih podataka podnosioca zahteva evidentiranih u navedenom dokumentu);

- Uverenja o državljanstvu (u slučaju prvog izdavanja biometrijske lične karte, a svaki naredni put samo u slučaju da je došlo do promene nekog od ličnih podataka podnosioca zahteva evidentiranih u navedenom dokumentu);

- Izvoda iz matične knjige venčanih (u slučaju promene prezimena prilikom sklapanja braka).

Iznosi taksi za zamenu lične karte su:

928,80 dinara + 226 dinara = 1.154,80 dinara.

Budite spremni na malo veći iznos jer se na ovu cenu dodaje i provizija banke ili pošte tako da je konačna cena oko 1.200 dinara.

Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste oglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale, odnosno, izgubljene. Do sada se to radilo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, ovaj posao završavati na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Administrativna taksa za oglašavanje lične karte nevažećom iznosi 900 dinara, a uplatnicu možete generisati na portalu eUprave.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track