NEMAČKI GIGANT NA KOLENIMA: Kriza zakucala na vrata jednog od najvećih proizvođača u Evropi HVATAJU SE ZA SLAMKU SPASA
Foto: Shutterstock

stečaj

NEMAČKI GIGANT NA KOLENIMA: Kriza zakucala na vrata jednog od najvećih proizvođača u Evropi HVATAJU SE ZA SLAMKU SPASA

InfoBiz -

Jedan od najvećih nemačkih i evropskih proizvođača pločica Steuler otišao je u stečaj.

Kompanija iz Bremena sama je podnela zahtev za stečaj zbog velikog pada narudžbi i prodaje tokom poslednjih meseci. Konsultantska kuća Ebner Stoc navodi da sa kompanijom radi na planu kako da kroz fazu restrukturiranja prođe što je pre moguće.

Više od 650 radnika u nekoliko nemačkih gradova pogođeno je stečajem.

Stečaj u vlastitoj režiji ne mora nužno značiti i gašenje. Mnoge kompanije zapravo koriste takav proces kako bi reorganizovale svoje poslovanje da bi mogle da opstanu na tržištu.

VELIKI BROJ STEČAJA

Steuler nije jedina kompanija koja je otišla u stečaj u Nemačkoj.

Pre samo nekoliko dana Institut za ekonomska istraživanja IWH iz Halea saopštio je da je broj stečajeva u junu dosegao najveći nivo od 2016. godine. Taj broj je u odnosu na isti mesec prošle godine porastao je za 48 posto i iznosi 1.050.

Posebno je dramatična situacija u građevinarstvu.

Glavni razlog za to je nedavni nagli porast kamatnih stopa kojima se Evropska centralna banka (ECB) brani od visoke inflacije u evrozoni. Posledica svega su otkazani građevinski projekti koji su preskupi investitorima.

Minhenski institut IFO takođe je zabeležio nagli porast otkazanih narudžbi za izgradnju stanova od početka godine. U aprilu su ekonomisti naveli da 25,5 odsto kompanija u tom sektoru pati od nedostatka narudžbi dok je prošlog proleća taj broj iznosio samo 8,6 odsto.

Steuler Flisen grupa godišnje proizvodi 16 miliona kvadratnih metara pločica i jedan je od najvećih evropskih proizvođača. Kompanija proizvodne pogone ima skoro isključivo u Nemačkoj i posluje u 45 zemalja širom sveta.

Steuler pločice su inače godinama prisutne i na našem tržištu.

(Kurir.rs/Feniks magazin/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja